TAHSİN YÜCEL'İN ROMANLARININ TEMA VE YAPI BAKIMINDAN İNCELENMESİ - DOĞANAY, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2006)
Yüksek lisans tezi olarak hazırladığımız? Tahsin Yücel'in Romanlarının Temave Yapı Bakımından İncelenmesi? adlı çalışma, Tahsin Yücel'in hayatı, edebi kişiliği,romanlarının tanıtımı, romanlarını tema ve yapı bakımından incelenmesi, sonuç vekaynakça bölümlerinden oluşmaktadır.İlk romanını 1960 yılında yayımlayan Tahsin Yücel'in bugüne kadar altı romanıyayımlanmıştır. Yazar bu romanlarında ağırlıklı olarak bireysel temaları işlemiştir. Aşk,ölüm, yalnızlık, yozlaşma ve sosyal adaletsizlik konularını, kendi iç âleminde bunalan,yok olan bireyin bakış açısıyla yansıtılmıştır. Dil ve göstergebilim alanında da oldukçaönemli çalışmaları olan Tahsin Yücel'e özgü bir dil ve üsluba sahiptir. Romanlarınıngüçlü kurgusu, olay örgüsünün girift yapısı ve karakter oluşturmakta ki başarısı onunromanlarını farklı kılar.Biz bu çalışmamızda Tahsin Yücel'in romanlarını günümüzün geçerli romaninceleme metotları çerçevesinde inceledik ve onun sanatçı kişiliğini yansıtacaksonuçlara ulaştık. Bu çalışmamızın romancımızın edebiyat tarihimiz içindeki yerinisaptama açısından küçük de olsa bir katkı sağlayacağı inancındayız.Anahtar Kelimeler: Ötegeçe, Roman, Tema, Bilim adamı, Tahsin Yücel,Üslup, Kurgu

SUMMARYMasters ThesisThe Analysis of Tahsin Yücel?s Novel?s in Terms of Theme and StructureFatma DOĞANAYUniversity of FıratThe Institute of Social SecienceAnd Postgraduate Studyy in Literatur2006, Page : V11I+165This work, named the analysis of the novel?s by Tahsin Yücel in terms of topicand structure,includes the parts as life of Tahsin Yücel,his literary identity,introducihphis novel?s the structuıres and topics of his novel?s result and resources.İt is first novel was puplished in 1960 and so for six novel?s by him has beenpuplished. İn his novel?s he mostly handed individual subjects.He reflected the topics such as love,death,loneliness,abusement and socualinjustice by mean and eyes of a character who already was pshchologically abnormal.Tahsin Yücel,who has many important Works on the language ant semantics hasa free style and language in his writings.What makes his novel?s different form others is his structuring .The enents andthe characters he creates in his Works and the complexity of the plet structure.In this work we analysed his novel?s with modern novel analysing method?s andwe have had enough conclusion?s that can give ideas about his literary identity.Westrangly believe that this will be usefull to understant his importtance in the history ofour literature.Key Words: Ötegeçe,Novel,Theme,Man of Science,Style,Fiction
The Analysis of Tahsin Yücel's novel's in terms of theme and structure
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı