KENTSEL DÖNÜŞÜM ÜZERİNE DÜŞÜNCELER: KAZANIM MI KAYIP MI? - Selçuk, Berrin; Aydoğdu, İlke Bezen (My University, 2014)
İnsanlığın geçmişten günümüze yaşadığı pek çok olgu, kent mekânlarına yansımış ve kentlerdeki dönüşümleri de beraberinde getirmiştir. Kentsel dönüşüm kavramının ortaya çıkışı II. Dünya Savaşı sonrasına rastlamaktadır. Savaş sonrası yakılıp, yıkılarak tahrip edilen pek çok kentin çöküntü alanları yeniden inşa edilir olmuştur. Bu anlamda kentsel dönüşümle toplumların mekân gereksinimleri karşılanmaya çalışılmıştır. Kentsel dönüşüm bağlamında mekânların gereksinimine göre çeşitli dönüşüm yöntemleri mevcuttur. Zamanla değişen paradigmalar da kent mekânlarına yansımış ve kentleri etkilemiştir. Kentsel dönüşüme konu olan mevcut sorunların büyük bir kısmı, kentlerin fiziki koşulları ile ilgilidir. Kentlerdeki sağlıksız yapılaşma, yetersiz alt yapı, kötü çevre koşulları, çöküntü alanları, tarihi mekânların ve ekonomik kullanımı tükenmiş alanların varlığı ve bunların kente yeniden kazandırılması gereksinimi kentsel dönüşümü gerekli kılmıştır. Türkiyede kentsel dönüşüm olarak ilk akla gelen gecekondu alanlarının sağlıklı yapılar olarak kazandırılması bağlamında geliştirilen projelerdir. Ancak yapılan her kentsel dönüşüm projesinin kentlere ve kentlilere kazandırması beklenilen sonuçları vermediği görülmektedir.
Keywords: Kentsel Çalışmalar