TERS YÜZ ÖĞRENME MODELİNİN İLKOKUL 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SÖZ VARLIĞI GELİŞİMİNE ETKİSİ - TALO, ESMA (Fırat Üniveristesi, 2026)
Bu çalışmanın amacı, ters yüz öğrenme modelinin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin söz varlığı gelişimine etkisini incelemek ve öğrencilerin bu modele ilişkin görüşlerini almaktır. Araştırmanın çalışma grubunu, Elazığ ili merkez ilçesinde bulunan bir ilkokulda öğrenim gören 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışma, deney grubunda 44, kontrol grubunda 44 öğrenci olmak üzere toplam 88 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmada nicel ve nitel verilerin birlikte kullanıldığı karma yöntem desenlerinden açıklayıcı (açımlayıcı) sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda nicel verileri anlaşılır kılmak amacıyla olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda ise ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Uygulama öncesinde, söz varlığı kazanımlarını ölçmeye yönelik 25 soruluk başarı testi ön test olarak uygulanmış ve istatistiksel olarak birbirine denk iki sınıftan 4/F şubesi kontrol, 4/B şubesi deney grubu olarak belirlenmiştir. Deneysel işlem sürecinde deney grubundaki öğrenciler, ilgili konuları EBA üzerinden önceden çalışarak derse gelmiş ve sınıf ortamında uygulamalı etkinliklerle desteklenmiştir. Uygulama haftada iki ders saati olmak üzere altı hafta sürmüştür. Süreç sonunda her iki gruba söz varlığı başarı testi son test olarak uygulanmış, ayrıca deney grubundan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile görüş alınmıştır. Elde edilen nicel veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiş, Shapiro Wilk testi ile normallik varsayımı incelenmiştir. Analizler sonucunda, deney ve kontrol grupları arasında deney grubu lehine anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Nitel veriler de bu bulguları destekler niteliktedir. Bu bağlamda, ters yüz öğrenme modelinin öğrencilerin söz varlığı gelişimini artırdığı, Türkçe dersinde başarılarını olumlu yönde etkilediği ve derse olan ilgi ile motivasyonlarını yükselttiği söylenebilir. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda çeşitli öneriler geliştirilmiştir.

The aim of this study is to examine the effect of the flipped learning model on the vocabulary development of 4th-grade primary school students and to gather their opinions regarding this model. The study group consists of 4th-grade students attending a primary school located in the central district of Elazığ. The study was conducted with a total of 88 students, including 44 students in the experimental group and 44 students in the control group. A mixed-methods approach was employed, using an explanatory sequential design. In the qualitative dimension, a phenomenological design was applied to make the quantitative data more understandable. In the quantitative dimension, a quasi-experimental design with pre-test and post-test control groups was used. Before the intervention, a 25-item achievement test measuring vocabulary acquisition was administered as a pre-test. Two statistically equivalent classes were assigned as the control group (4/F) and the experimental group (4/B). During the intervention, the experimental group studied the relevant topics in advance via the EBA platform and participated in classroom activities to reinforce learning. The intervention lasted six weeks, with two class hours per week. At the end of the study, both groups took the achievement test as a post-test, and semi-structured interviews were conducted with the experimental group. Quantitative data were analyzed using SPSS, and the normality assumption was tested with the Shapiro-Wilk test. The results showed significant improvements in favor of the experimental group. Qualitative data supported these findings. In conclusion, the flipped learning model was found to enhance students' vocabulary development, positively influence their academic success in Turkish lessons, and increase their interest and motivation in class. Based on these results, several recommendations were made.
The effect of the flipped learning model on the vocabulary development of 4th grade primary school students
Keywords: Eğitim ve Öğretim