ELAZIĞ İLİNDE TERÖR NEDENİYLE GERÇEKLEŞEN GÖÇLERİN KIRSAL YERLEŞMELERDEKİ EKONOMİK ETKİLERİ - ÖZTÜRK, BÜLENT (Fırat Üniveristesi, 2001)
Yüksek Lisans Tezi ELAZIĞ İLİNDE TERÖR NEDENİYLE GERÇEKLEŞEN GÖÇLERİN KIRSAL YERLEŞMELERDEKİ EKONOMİK ETKİLERİ Bülent ÖZTÜRK Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Ana Bilim Dalı Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı 2001, Sayfa 86 Elazığ ilinde terör nedeniyle gerçekleşen göçlerin kırsal yerleşmelerdeki ekonomik etkilerinin tespit edilebilmesinin son derece zor olduğu ortadadır. Bu nedenle araştırmada, göç ister başka bir kente, şehir merkezlerine veya başka bir kırsal kesime doğru yönelmiş olsun, yani göçün yöneldiği yer neresi olursa olsun belirgin kitlesel göç hareketleri sonucunda boşalmış kırsal yerleşmeler ve bu yerleşmelerdeki ekonomik kayıplar dikkate alınarak konuya yaklaşılmıştır. Terör sebepli göçün en net ve maksimum düzeyde belirginleştiği, nüfusu boşalmış yerleşmelerin özellikle Elazığ İlinin doğusundaki Alacakaya, Ancak, Palu, Kovancılar ve Karakocan ilçelerinde tespit edilmesi nedeni ile, çalışma sahası detayda bu beş ilçe ile sınırlıdır. Şüphesiz çalışmamızda örnek olarak belirttiğimiz yerleşmelerden başka terör sebebi ile göç veren pek çok kırsal yerleşme bulunabilir. Araştırma sahamızda Alacakaya İlçesinin Yalnızdamlar Köyünün Baginler mezrası, Ancak İlçesinin Çavuşdere, Erbağı Köyleri ile Erimli Beldesinin Yazlık ve Kaşan mezralan, Karakocan İlçesi Akkuş Köyü, Kovancılar İlçesi Yenidam Köyünün Beruş mezrası, Palu İlçesinin Andılar Köyünün İncesu mezrası, Hasbey Köyü, Beydoğan Köyü, Küçükçaltı Köyü, Akbulut Köyü, Yanmtepe Köyünün Tulumlu mezrası, Anndık Köyünün Hüssam ve Şeyhpiran mezralan, Burgudere Köyü ve Masalla mezrası, Kırkbulak Köyünün Kayalık ve Dutağacı mezralan ve Köklüce Köyünün Bük ve Dolküçük mezralan olmak üzere toplam 8 köy ve 13 mezra (429 hane ve 2789 kişi ile) terör nedeniyle boşalmıştır. Terör nedeniyle boşalan bu kırsal yerleşmelerde mevcut kaynaklann kullamlamamasından somut olarak ölçülebilen 7.581.788 $, kullanılamayan Devlet yatınmlanndan 102.235.857 $, toplam 109.817.645 $, 2001 yılı Ağustos ayı dolar döviz kuruna göre (1$=1. 430.000 Tl.) ise 157.039.232.350.000 Tl. ekonomik kayıp söz konusudur.
Economical effects of the migrations due to the terror on the rural settlements in the city of Elazığ
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Coğrafya; Geography; Ekonomi; Economics