RATLARDA E VİTAMİNİ VE SELENYUM ALVEOLAR VE PERİTONAL MAKROFAJLARIN FAGOSİTİK AKTİVİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ - ÇAY, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 1996)
Bu çalışmada, Selenyum ve E vitamininin in vivo alveolar ve peritonal makrofajların fagositik aktivitesi üzerine etkileri araştırıldı. Bu amaçla toplam 60 adet, vücut ağırlıkları 140-160 gr arasında değişen 5 haftalık erkek Wistar albino sıçanlar kullanıldı. Bu sıçanlardan kontrol (n=20) ve uygulama (n=40) grupları oluşturuldu. Uygulama grubu iki gruba ayrıldı. Birinci uygulama grubuna 10 mg/gün di- alfa-tokoferil Asetat, ikinci uygulama grubuna ise 0.2 mg Sodyum selenit intraperitonal olarak 5 hafta süreyle uygulandı. Uygulama sonunda her üç gruba ait alveolar ve peritonal makrofajların fagositik aktiviteleri tespit edildi. Sonuçta; E vitamini ve selenyum uygulanan grupta, kontrole kıyasla hem alveolar hem de peritonal makrofajlarının fagositik aktivitesinin önemli ölçüde arttığı gözlemlendi (p< 0.001). Buna karşılık fagositik aktivite yönünden alveol ve periton makrofajları arasında önemli bir farklılık bulunmadı. Bu bulgulara göre, E vitaminini ve selenyum enjeksiyonunun alveolar ve peritonal makrofajların fagositik aktivitesi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu sonucuna varıldı.

In this study, the effects of selenium and vitamin E on the phagocytic activities of alveolar and peritoneal macrophages in vivo were investigated. For this aim, 40 male wistar albino rats whose body weights are between 140-160 gr were used. These rats were formed as control (n=20) and experiment groups (n=40). Experiment groups divided in to two groups. To the first group dl-alfa- tocopheryl acetat was enjected intraperitoneally 10 mg/day and to the second group sodium selenit was enjected intraperitoneally 10 mg/day for 5 weeks. At the end of the enjections the phagocytic activities of both alveolar and peritonal macrophages in two groups were determined. The phagocytic activities of alveolar and peritoneal macrophages increased considerably in experiment groups compare to control group (p< 0.001). Significant differences were not found between phagocytic activies of both alveolar and peritoneal macrophages. According to the findings of this study, enjected intraperitoneally selenium and vitamin E have a positive effect on the phagocytic activity of alveolar and peritoneal macrophages.
The Effects of vitamin E and selenium on the phagocytic activity of the alveolar and peritoneal macrophages in rats
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine