MOUSE'DA TAT PAPİLLALARININ POSTNATAL GELİŞİMİ ÜZERİNE SEM VE IŞIK MİKROSKOBİK İNCELEMELER - TOPRAK, BURHAN (Fırat Üniveristesi, 2002)
l.OZET Bu çalışma, farelerin tat papillalarında postnatal dönemde meydana gelen ışık ve taramalı elektron mikroskobik (SEM) değişimleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada; 0, 15, 30, 60, 90, 120, 150 ve 180 günlük dönemler halinde toplam 8 grup oluşturuldu ve her grupta 8 'er fare kullanıldı. Ayrıca papillalarda bulunan tat tomurcuklarındaki (Caliculus gustatorius) tat poruslarının (Porus gustatorius) açılma zamanını tespit etmek için 0-10. günler arasındaki zamanlarda her gün 2 adet olmak üzere toplam 84 fare kullanıldı. Papilla fungiformislerde tam olarak olgunlaşmış tat tomurcuklarına postnatal 2 günlüklerde rastlanıldı. Papilla fungiformislerin gelişimlerini 120 günlüklerde, tat tomurcuklarının ise 90 günlüklerde tamamladıkları görüldü. Papillaların yüzey yapısındaki ilk tat poruslarına 15 günlüklerde rastlanıldı. Bu günden itibaren papillaların yüzey yapısında herhangi bir değişikliğin olmadığı belirlendi. Papilla vallatadaki olgun tat tomurcuklarına postnatal 4 günlüklerde rastlanıldı. Tat tomurcuklarının sayısının postnatal 30 günlüklere kadar arttıkları saptandı. Papilla vallatanın gelişimini 120 günlüklerde, tat tomurcuklarının ise 90 günlüklerde tamamladıkları tespit edildi. Yeni doğanlarda tamamen bir hendekle çevrili olan papilla vallatanın 15 günlüklerden itibaren ön kısmındaki hendeği (Sulcus papillae) kaybederek yanlardan ve arkadan çevrili bir şekilde olduğu ve bunun 180 günlüklere kadar değişmediği görüldü.Tam olarak olgunlaşmış papilla foliata tat tomurcuklarına ve tamamen açılmış papilla yarıklarına (Sulcus papillae) postnatal 8 günlüklerde rastlanıldı. Papilla foliataların ve tat tomurcuklarının 90 günlüklerde gelişimlerini tamamladıkları belirlendi. Papilla foliataların taramalı elektron mikroskobik (SEM) yapısında ise doğumdan itibaren hiçbir değişikliğe rastlanılmadı. Sonuç olarak, prenatal dönemde gelişmeye başlayan tat papillalarının erken postnatal dönemde hızlı bir şekilde geliştikleri ve fonksiyonel hale geldikleri tespit edildi. Anahtar kelimeler: Fare, Tat papillaları, Gelişim, Taramalı Elektron Mikroskop (SEM).

This study was carried out to examine light and scanning electron microscopic (SEM) changes in the gustatory papillae of mice during postnatal period. In the study animals were allocated in 8 groups to be 0, 15, 30, 60, 90, 120, ISO and 180 days old, and in each group 8 animals were used. In addition, each day 2 animals were used when they were 0-10 days old to detect the opening time of taste pores (Poms gustatorius) in the taste buds (Caliculus gustatorius) of the papilla. In this study total 84 animals (mice) were used. Completely matured taste buds in the fungiform papillae were seen in postnatal 2 day-old animals. It was seen that fungiform papillae completed their developments in 120 day-old animals and taste buds completed their developments in 90 day-old animals. First taste pores on the surface of papillae were seen in 15 day-old animals and after then it was detected that no changes occurred on the surface of papillae. Matured taste buds, vallate papillae were seen in 4 day-old animals. An increase in the number of taste buds was detected by the 30th day of the age. It was detected that vallate papillae completed their developments in 120 day-old animals and taste buds completed their developments in 90 day-old animals. Vallate papilla that is surrounded by a trench (Sulcus papillae) in new born animals lost its front part of the trench after 15 days of age and no changes were seen by the 180* day of the age.Completely matured foliate papilla taste buds and opened furrows (Sulcus papillae) of the papilla were seen in 8 days old animals. It was detected that foliate papilae and taste buds completed their developments by 90th day of the age. No changes were seen in foliate papillae by the scanning electron microscopic (SEM) examination, after the birth. As a result, it is detected that gustatory papillae, which started their developments in the prenatal period, developed fast in the postnatal period and became functional. Key words: Mouse, Gustatory papillae, Development, Scanning Electron Microscopy (SEM).
Light and scanning electron microscopic (SEM) examinations on the postnatal development of the gustatory papillae in the mouse
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine