FARKLI HİDROKSİAPATİT KAPLAMA İLE İŞLEMLERE TABİ TUTULAN İNTRAMEDÜLLER ÇİVİLERİN KIRIK İYİLEŞMESİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ - VARIŞ, ONUR (Fırat Üniveristesi, 2012)
Kırık, dıştan veya içten gelen zorlamalar ile kemiğin anotomik bütünlüğünün ve devamlılığının bozulması olarak tanımlanır. Kırık kemiğin tamiri, kırık oluştuğu andan itibaren başlamaktadır. Kırık iyileşmesi bugüne kadar tam olarak aydınlatılamamıştır.Amerika Birleşik Devletleri (ABD) istatistikleri incelendiğinde; yılda ortalama 33 milyon kas iskelet sistemi yaralanması gözlenmekte ve bu yaralanmalarında 6,2 milyonunda çeşitli kırıklar görülmektedir. Çoğunluğu konservatif yöntemlerle (atel, alçı tespiti, çeşitli bandajlar vb.) tedavi edilmesine rağmen azımsanmayacak sayıdaki kırıklara da cerrahi müdahaleler uygulanmaktadır.Tespit ve cerrahi tekniğin seçiminde kemiğin kalitesi, kırığın tipi, anatomik lokalizasyonu ve cerrahın tercihi gibi faktörler temel alınır.Kırık iyileşmesi birçok faktörden etkilenmektedir. Stabilite kırığın kaynamasında önemli bir etkendir.Çalışmamızda; uçları farklı partikül boyutlarında hidroksiapatit (HA) porozlarla kaplanmış intramedüller çivilerin, tavşan tibialarında oluşturulan deneysel kırıklarda, kırık iyileşmesi üzerindeki biyomekanik ve histopatolojik etkilerinin karşılaştırması amaçlanmıştır.Çalışma için 15 adet yeni Zelanda tavşanı rastgele üç gruba (n=5) ayrılıp, deneklerin her birinin sol tibialarının orta diafizinde oluşturulan kırıklar; kontrol grubuna standart intramedüller pin ile, MHA grubunda uçları mikron boyutta HA ile kaplanmış intramedüller pin ile, NHA grubunda uçları nano boyutta HA ile kaplanmış pinler ile tedavi edilmiştir. Çalışma sonunda dezartiküle edilen tibialarda biyomekanik ve histopatolojik testler yapılmıştır.Tensile testlerine tabii tutulan iki grup (MHA ve NHA grubu) kontrol grubu ile karşılaştırıldığında çekme dayanımındaki artış biyomekanik açıdan çok önemli bir artıştır.Çalışmamızın sonucunda intramedüller pinlerin uç kısımlarının HA ile kaplanmasının standart (kaplamasız) pinlere göre biyomekanik açıdan anlamlı olarak fayda sağladığı tespit edilmiştir.

Fracture is defined as a breach in the anatomic integrity and continuity of the bone resulting from external or internal excessive force. Repair of bone fracture begins as soon as fracture occurs. Healing of fracture has not been clarified accurately yet.Statistics of United States of America (USA) shows that there occurred mean 33 million musculoskeletal injuries per year and 6,2 of these injuries contain various fractures. Although most of these fractures have been treated with conservative methods (splints, plaster detection, various bandages ...etc) surgical interventions are applied for substantial number of those fractures.In the course of detection and selection of the surgical technique, factors such as bone quality, fracture type, anatomic location and surgeons preferences are taken in to consideration.Healing fracture is affected by various factors. Stability is a significant factor in fracture union.Our study aims to compare biomechanical and histological effects of intramedullary nails in different particle size ends coated with hydroxyapatite (HA) porous in healing of experimental fractures of rabbits tibias.For this study, 15 New Zealand rabbits are chosen randomly (n=5) in three groups. Fractures which are formed in mid-diaphysis of left tibias in each subject are treated with intramedullary pin in control group; intramedullary pin end coated with micro size HA is used in MHA group; pin end coated with nano size HA is used for the treatment of NHA group. At the end of the research, biomechanical and histological tests are carried out in disarticulated tibias.Two groups (MHA and NHA) subjected to tensile tests are compared to control group and increase in tensile strength is biomechanically significant increase. As a result of our study, it is determined that intramedullary pins coated with HA shows more significant biomechanical benefit than standard (non-coated) pins.
Researching the effects of intramedullary nails which are processed with different hydroxyapatite coating on fracture healing
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji