İLKÖĞRETİM OKULLARINDA TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÇALIŞMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - ÖTER, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu araştırmanın amacı, son yıllarda eğitim sistemimizde uygulanmayaçalışılan Toplam Kalite Yönetimi (TKY) çalışmalarının değerlendirilmesini,ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin görüşlerine göre ortayakoymaktır. Bu amaçla ilköğretim okulu öğretmenlerinin görüşleri alınmış ve buöğretmenlerin görüşleri arasında anlamlı fark olup olmadığı araştırılmıştır.Verileri toplamak amacıyla iki bölümden oluşan bir anket hazırlanmıştır.Birinci bölümde kişisel bilgilere, ikinci bölümde ise ?TKY Felsefesinin YerleşmeDüzeyi?, ?TKY Okul Yapısının Uygunluğu?, ?TKY Çalışmalarında Üst DestekOlup Olmadığı?, ?TKY Sisteminin Kurulup Kurulmadığı? boyutlarına ilişkin olaraktoplam 52 önermeye yer verilmiştir.Veri toplama aracı Elazığ ili merkezinde, 2005-2006 eğitim-öğretimyılında 5 ayrı eğitim bölgesindeki ilköğretim okullarından tesadüfi örneklemeyöntemiyle seçilen 375 öğretmene uygulanmıştır.Verilerin çözümlenmesinde yüzde, t testi, aritmetik ortalama, varyansanalizi testleri kullanılmıştır.Araştırma sonuçları, katılımcıların, ilköğretim okullarındaki TKYuygulamalarını, TKY'nin öngördüğü ilkeler esas alınarak belirlenen; TKY' ninyerleşme düzeyi, TKY'nin okul yapısına uygunluğu, TKY'nin uygulanmasındaüst desteğin katkıları, TKY sisteminin okullarda kurulup kurulmadığıboyutlarında istenilen düzeyde bulmadıklarını göstermiştir. Bu bulgular ışığında,TKY'nin eğitim kurumlarında istenilen düzeyde yerleştirilmesi için okulyöneticilerine ve öğretmenlere öneriler sunulmuştur.
The Evaluation of the studies of total quality management in primary schools
Keywords: Eğitim ve Öğretim