Akut koroner sendrom şüphesi ile takip edilen hastaların prospektif analizi - Bilen, M. Nail; Yazvuzkır, Mustafa; Özbay, Yılmaz; Dağlı, M. Necati; Balin, Mehmet; Karaca, Ilgın (My University, 2011)
Acil servise en sık başvuru nedenlerinden birisi göğüs ağrısıdır. Akut koroner sendromiar (AKS) önemli bir mortaiite ve morbitide sebebidir. AKS'lu hastalarda ayırıcı tanının yapılması ilk adım olmalıdır. Bu çalışmanın amacı hastanemiz acil servisine göğüs ağrısı şikâyeti ile başvurup, AKS tanısı ile yatırılan hastalar veya acil servisten taburcu edilip kardiyoloji polikliniğine başvuran hastalarda, AKS tanımızın doğruluk derecesini araştırmak ve gereksiz kaynak israfını önlemektir.Çalışmaya acil servise göğüs ağrısı şikâyeti ile başvurup kardiyoloji kliniğine AKS tanısı ile yatan 300 hasta, acil servisten AKS tanısı dışlanıp taburcu edilen ve kardiyoloji polikliniğine başvuran 100 hasta olmak üzere toplam 400 hasta alındı. Akut koroner sendrom tanısı ile yatırdığımız 300 servis hastasından 262'sinde koroner arter hastalığı (KAH) (%87,33), 38 hastada normal koroner anatomi (NKA) (%12,67) tespit edildi. Acil servisten AKS tanısı dışlandıktan sonra taburcu edilip kardiyoloji polikliniğine başvuran hastaların 16'sında KAH (%16), 84'ünde NKA (%84) bulundu. AKS tanısı ile kardiyoloji servisine yatırılan hastaların KAH ve NKA grupları arasında yaş, cinsiyet, diyabetes mellitus (DM), dislipidemi, kolesterol, LDL, birinci In I ile ikinci Tn I arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Acil servisten AKS tanısı dışlanıp'taburcu edilen poliklinik hastalarının KAH ve NKA grupları arasında DM, sigara, dislipidemi, glukoz, CK MB ve ikinci Tn I arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Sonuç olarak; kabul esnasında troponin seviyesi ve EKG'si normal olan hastaların 10-12 saat gözlemlenmesi, seri EKG takibinin yapılması ve ikinci kardiyak troponin değerinin bakılması uygundur. Bu şekilde normal troponin ve EKG'ye sahip olan hastalar güvenle taburcu edilebilir. Bu hastaların optimal değerlendirilmesi için acil servis birimlerinde göğüs ağrısı ünitelerinin kurulmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Böylece yanlış pozitif ve yanlış negatif değerlerde azalma ve bu yolla mortaiite ve morbidite de ve gereksiz kaynak harcamalarında azalma sağlanabilir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Kalp ve Kalp Damar Sistemi