Temporomandibüler eklem hastalıklarında kulakla ilgili semptomlar - Kaygusuz, İrfan; Karlıdağ, Turgut; Keleş, Erol; Yalçın, Şinasi; Yıldız, Mücahit; Alpay, Hayrettin Cengiz (My University, 2006)
Amaç: Bu çalışmada, temporomandibüler eklem hastalığı olan olgularda kulağa ait semptomlar araştırıldı. Hastalar ve Yöntemler: Çalışmaya temporomandibüler eklem hastalığı olan 44 olgu (26 kadın, 18 erkek; ort. yaş 36±10.7; dağılım 21-58) alındı. Hastalara daha önceden hazırlanmış bir anket formu uygulanarak kulakla ilgili semptomların varlığı araştırıldı. Bulgular: On bir hastada iki taraflı temporomandibüler eklem hastalığı vardı. Kulakla ilgili yakınmalar şunlardı: 21 hastada (%47.7) çene hareketleriyle kulakta klik sesi duyulması, 15'ünde (%34.1) baş ağrısı, 14'ünde çene hareketleriyle kulak ağrısı (%31.8), sekizinde (%18.2) kulak çınlaması, altısında (%13.6) kulakta dolgunluk hissi, altısında (%13.6) baş dönmesi veya sersemlik, üçünde (%6.8) işitme kaybı. Saf-ses odyometride bir hastada sağ kulakta 28 dB, sol kulakta 30 dB olmak üzere sensörinöral işitme kaybı saptandı. Sonuç: Bulgularımız, temporomandibüler eklem hastalığında kulak hastalıklarına ait semptomların sık görülebileceğini göstermektedir. Kulak hastalıklarıyla ilgili semptomların varlığında temporomandibüler eklem hastalığı da araştırılmalıdır.
Keywords: İşitme kaybı; Kulak çınlaması; Temporomandibular eklem bozuklukları; Baş dönmesi (Sersemleme)