ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME METODU ÇERÇEVESİNDE ELEKTRİK ARIZA ANALİZİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - Eraslan, Ümmü Gülsüm; Balo, Figen; Çetin, Büşra; Uçar, Ukbe (My University, 2018)
TEDAŞ’ın özelleşme süreci ile birlikte Türkiye’de elektrik dağıtım görevi 21 bölgede özel dağıtım şirketleritarafından yürütülmektedir. Bu şirketler, ilgili bölgedeki tüm arızalardan sorumlu olmakta ve bu arızaları enkısa sürede gidermek için geniş bir personel kitlesi bulunmaktadır. Personel maliyeti ve arızadan kaynaklımaliyetler firmaya büyük bir yük oluşturmakta, aynı zamanda meydana gelen arızalar insanların yaşamkalitesinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Analiz sonucunda elektrik arızalarına neden olan temel ve altfaktörler belirlenmiş, arızalar arasında öncelik sırası belirlenerek arıza tipine göre teknik ekiplerin hızlı birşekilde yönlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma kapsamında Elazığ ili için son bir yılda kayıt altına alınanarızalar incelenmiş ve analiz edilmiştir. Kayıtların yorumlanmasında merkezi eğilim ve dağılım ölçülerindenyararlanılmış, arıza nedenlerinin belirlenmesinde ve sınıflandırılmasında ise balık kılçığı diyagramıkullanılmıştır. Arızaların önceliklendirilmesinde ise Expert Choice programı kullanılarak çok kriterli karar vermeyönteminden yararlanılmıştır. Sonuç olarak elektrik arızalarının nedenleri belirlenerek ve önceliklendirilerek,arıza sayısı ve bunlardan kaynaklı maliyetler azaltılmaya çalışılmıştır. Böylelikle kesintisiz bir elektrik akışınınsağlanacağı ve katlanılan maliyetlerin azalacağı öngörülmüştür.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Telekomünikasyon