Uylukta hematomu taklit eden rabdomyosarkom - Köse, Rüştü; Karakurt, Lokman; Güzel, Hikmet; Varol, Tahir; Akpolat, Nusret (My University, 2007)
Amaç: Rabdomyosarkom çocukluk çağında en sık görülen yumuşak dokunun malign tümörüdür. Mikroskobik olarak, embriyonel, alveoler, pleomorfik tipleri vardır Olguların % 20’si ekstremitelerde görülür. Ayırıcı tanıda kas içi hematom düşünülmelidir. Olgu sunumu: 11 yaşında erkek çocuğu kliniğimize uylukta hematom ön tanısıyla kabul edildi. Ameliyattaki makroskobik görünüm maligniteyi destekliyordu ve histopatolojik tanıda rabdomyosarkom geldi. Sonuç: Rabdomyosarkomların tedavisinde cerrahi eksizyon, radyoterapi ve kemoterapi uygulanmaktadır. Bu tümörlerin teşhis ve tedavisinde cerrahi çok değerlidir. Erken tanı ve tedavi hastanın sağ kalımı için en önemli noktalardır.
Keywords: Onkoloji; Cerrahi