MARDİN İLİ KIZILTEPE İLÇE MERKEZİNDE YAŞAYAN EVLİ KADINLARIN DOĞUM SONRASI DÖNEMDE ANNE VE BEBEK BAKIMINA YÖNELİK BİLDİKLERİ VE/VEYA UYGULADIKLARI GELENEKSEL YÖNTEMLER - DEĞER, VASFİYE BAYRAM (Fırat Üniveristesi, 2011)
Doğum sonu dönemde anne ve bebek bakımına yönelik yapılan geleneksel uygulamalar gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde önemli bir halk sağlığı problemidir. Bu araştırma, Mardin İli Kızıltepe ilçe merkezinde yaşayan evli kadınların doğum sonrası dönemde anne ve bebek bakımına yönelik bildikleri ve/veya uyguladıkları geleneksel yöntemler ve ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır.Kesitsel tipte olan bu çalışmanın evrenini Mardin İli Kızıltepe ilçe merkezinde yaşayan evli kadınlar, örneklemi ise bu evrenden seçilen 549 kadın oluşturmuştur. Araştırma kapsamına alınan kadınların 527'sine ulaşılmış, cevaplılık oranı %96.0 olmuştur. Araştırmanın verileri; sosyo-demografik özellikler, obstetrik öykü ve doğum sonu dönemde anne ve bebek bakımına yönelik geleneksel uygulamaların değerlendirildiği soruların yer aldığı bir anketin yüz yüze görüşülerek uygulanması ile toplanmıştır. Veriler, istatistiksel paket programında yüzdelik, ortalama ve X2 (ki-kare) analizleri ile değerlendirilmiştir.Araştırma kapsamına alınan kadınların yaş ortalaması 36.77±12.39'dur. Kadınların yaşları arttıkça, kendilerinin ve eşlerinin eğitim düzeyi düştükçe, yine ailelerinin aylık gelir düzeyleri azaldıkça kendilerine ve bebeklerine yönelik geleneksel yöntem uygulama/uygulayacak olma oranları artmaktadır (p<0.05). Sosyoekonomik düzeyini kötü olarak algılayanlarda ve kendi sağlık durumunu kötüye doğru algılama dereceleri yükseldikçe geleneksel yöntem uygulama oranları artmaktadır (p<0.05). Ayrıca yaşayan çocuk sayısı fazla olan, hastane dışında doğum yapan, herhangi bir sağlık problemi olduğunda doktora gitme dışında değişik yöntemlerle çözmeye çalışan kadınlarda kendilerine ve bebeklerine yönelik geleneksel yöntem uygulama/uygulayacak olma oranları yüksek bulunmuştur (p<0.05).Sonuç olarak; bölge kadınlarının doğum sonu dönemde kendilerine ve bebeklerine yönelik geleneksel yöntem uygulama/uygulayacak olma davranışlarının yüksek oranda olduğu saptanmıştır. Bu tür araştırmalar doğrultusunda toplumun sosyodemografik ve çevresel faktörleri göz önünde bulundurularak çözüm önerileri ve müdahale çalışmaları planlanması düşünülebilir.Anahtar Kelimeler: Geleneksel yöntemler, doğum sonrası dönem, evli kadınlar, anne ve bebek.

Traditional practices concerning to mother and baby care during postpartum period in undeveloped and developing countries are important health care problems. This study applied to married women, Mardin province, Kızıltepe district is aimed to traditional applications and related factors about mothers and their babies during postpartum period.This study is cross-sectional type of research. A face to face conversation survey conducted on 549 married women. There were 527 conversations completed. Responsiveness ratio was 96.0%. Sociodemographic factors of the research data, obstetric history and postnatal period, maternal and infant care practices are judged against the traditional face to face the implementation of a survey that included questions were collected. Data, the SPSS package program, percentage average, X2 (chi-square) analysis evaluated.The average age of women included in the survey was 36.77±12.39. The 34.2 percent of them were 30-39 years old. The lower levels of education of women and their husbands, and their age increases, the end of the birth of their babies to apply the traditional method of application, or the increase in rates was observed (p <0.05). However, the monthly income levels of families of women decreases, the socioeconomic and assessing their health status as poor, with increasing number of children living in, made out of hospital births, with different methods to solve the problem of any health workers to apply the traditional method of application and has determined that higher rates (p<0.05).As a result, behaviors of regional women about traditional method application for mother and baby care during postpartum period were found to be high. According to this type of surveys, by society?s sociodemographic and environmental factors taking into account, proposal and intervention studies can be planned.Key words: Traditional methods, postpartum period, married women, mother and baby.
Traditional methods about mother and baby care at postpartum period of married women whom lived in Mardin province, Kiziltepe district
Keywords: Halk Sağlığı