Türk Öğrencilerin Zihin Haritalarında İslam Ülkeleri - Tunçel, Harun (My University, 2002)
Bu çalışmada öğrencilerin çizdikleri taslak haritalar esas alınarak İslam dünyası algısı incelenmiştir. 1998-2000 yılları arasında Türkiye'deki pek çok coğrafya bölümünde, tesadüfi örnekleme ile seçilen 400 öğrenciye anketler düzenlenmiş ve onlara birer kağıt dağıtılarak dünya haritası çizmeleri, bunun üzerinde de İslam ülkelerini göstermeleri istenmiştir. Çizilen taslak haritalar öğrencilerin coğrafya bilgilerini ve bundaki farklılıkları yansıtmıştır. Zihin haritalarının incelenmesi ile öğrencilerin bildikleri ülkeler üzerinde coğrafya eğitiminin büyük payı olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin büyük bir bölümü 20 den daha az ülke bilmiştir. En şaşırtıcı sonuç Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilgilidir, 30. sırada yer alması düşündürücü ve rahatsız edicidir. Yerellik ve güncel olaylardan etkilenme ise zihin haritalarının diğer temel karakteristiklerini oluşturmaktadır. Ülkelerin alam, ülkelerdeki Müslüman nüfusun miktarı yahut oranı öğrencilerin zihin haritalarını doğrudan etkilememektedir.
Keywords: Asya Çalışmaları; Coğrafya; Uluslararası İlişkiler