Spor alanında örgütsel adalet ve duygusal zeka - Karademir, Tamer; Çoban, Bilal (My University, 2011)
Sporun toplumsal etkinliğinin yanı sıra siyasal ve ekonomik boyutunun her geçen gün önemini artırması, spor kurum ve kuruluslarının en verimli ve etkili yönetilmesi gerçeğini ortaya koymaktadır. Sporun yönetsel yapısında kimi zaman örgüt yöneticisi, müdür, antrenör, teknik direktör, hakem ve beden eğitimi öğretmeni olarak karsımıza çıkan spor yöneticilerinin, hem adalete iliskin olumlu yansımalar göstermesinin, hem de yüksek duygusal zeka özelliklerine sahip olmasının bağlı bulundukları örgütsel yapının basarısında önemli bir rol oynayabileceğini düsündürmektedir. Bu bağlamda örgütsel adalet ve duygusal zeka konusu, kuramsal bir yaklasım gösterilerek literatür bilgiler ısığında üç boyutta ele alınmıs ve açıklanmaya çalısılmıstır. Bunlar örgütsel adalet, duygusal zekâ ve sporun yönetsel yapısındaki önemidir. Bu sayede, genelde üretim ve is sektöründe ele alınan örgütsel adalet ve yöneticilerde duygusal zekâ kavramının, sporsal alanda da ele alınarak incelenmesi gerektiği vurgulanmaya çalısılmıstır. Literatürdeki kuramsal yaklasımlar ve çalısmalardan yola çıkarak, örgütsel adalete iliskin olumlu tutum ve duygusal zeka yeterliklerinin olmasının spor yöneticileri için de önemli bir özellik olduğunu söylemek mümkündür.
Keywords: İşletme; Spor Bilimleri; Psikoloji