TİP 2 DİABETES MELLİTUS VE HİPERTANSİYONDA SERUM APELİN, SALUSİN-ALFA VE SALUSİN-BETA DÜZEYLERİ - UĞUR, KADER (Fırat Üniveristesi, 2013)
Diabetes Mellitus insülin direnci veya yetersizliğinin neden olduğu kronik bir metabolik hastalıktır. Hipertansiyon, semptomları ile rahatsızlıklara, komplikasyonları ile morbidite ve mortaliteye sebep olan önemli bir sağlık problemidir. Salusinler; en önemli görevlerini kardiyovasküler sistem üzerinde gösteren vazodilatör, hipotansif peptidlerdir. Apelin, insülin duyarlılaştırıcı, vazokonstrüktif ve pozitif inotropik etkili bir peptiddir. Bu çalışmada, diyabetik ve hipertansif hastalarda, serum salusin-? ve salusin-ß ve apelin düzeylerinin belirlenmesi, diabetes mellitus ve hipertansiyon ile ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 36 diyabet olup hipertansiyon olmayan, 41 diyabet + hipertansiyon olan, 32 diyabet olmayıp hipertansiyon olan ve 30 diyabet ve hipertansiyon olmayan sağlıklı kontrol grubu alındı. Çalışma gruplarında rutin kan tetkiklerine ek olarak, salusin?, salusin-ß ve apelin-36 düzeyleri ölçüldü. Salusin-? düzeyi kontrol grubu ile karşılaştırıldığında HT ve DM+HT gruplarında yüksekti (sırasıyla, p<0.05, p<0.01). DM grubunda ise yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı değildi. Salusin-ß düzeyleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında tüm gruplarda yüksekti, ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.205). Apelin düzeyleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında DM grubunda düşüktü (p<0.05). HT grubunda yüksekti ancak istatiksel olarak anlamlı değildi, DM+HT grubunda ise kontrol grubu ile benzer seviyede tespit edildi. Sonuç olarak; salusin-? ve salusin-ß düzeylerinin HT ve DM+HT gruplarında artmış olduğu görülmektedir. Hipotansif ve vazodilatatör etkinlikleri olan bu peptidlerin artmış olmasının nedeni arteryel basıncı düşürmektir. Apelin-36 düzeyinin sadece DM grubunda düşük olması, diyabetik grupta insülin miktarının azlığı ve apelinin glukozun önemli bir mediatörü olmasından kaynaklanıyor olabilir. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Hipertansiyon, Salusin-?, Salusin-ß, Apelin.

Diabetes Mellitus is a metabolic illness caused by insulin resistance or lack of it. Hypertension is an important health problem which causes ilnesses with its symptoms, and morbidity and mortality with its complications. Salusins are vasodilator and hypotensive peptids which function most in cardiovascular system. Apelin is an insulin-sensitive, vasoconstructive, positive inotropic-effective peptide. In this study, determining the levels of serum salusin-?, salusin-ß and apelin in diabetic and hypertensive patients as well as examining the relationship between diabetes mellitus and hypertension are aimed. Fort this study, 36 patients with diabetes but without hypertension, 41 patients with diabetes + hypertension, 32 patients with hypertension but without diabetes, and 30 healthy controlled group without diabetes + hypertension are examined. In addition to regular blood tests in these groups, levels of salusin-?, salusin-ß, and apelin are also examined. The level of salusin-? was high in controlled group compared with HT and DM+HT groups (respectively, p<0.05, p<0.01). Although this level was high in DM group, it was not statistically significant. Compared with the control group salusin-ß level was high in all group, but it was not statistically significant (p=0.205). Compared with the control group, apelin level was low in DM group (p<0.05) but high in HT group, but not statistically significant. In DM+HT group, apelin level was the similar as the control group. As a result, salusin-? and salusin-ß levels were observed to have increased in HT and DM+HT groups. The reason why these peptides increase is to decrease the arterial pressure. The reason why Apelin-36 level was low only in DM group may be due to fact that insülin level was low in diabetic group and apelin was an important mediator of glucose. Key Words: Diabetes Mellitus, Hypertension, Salusin-?, Salusin-ß, Apelin.
Serum apelin, salusin-Alfa and salusin-Beta levels in Type 2 diabetes mellitus and hypertension
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları