Comparison of healing effects of propolis to silver sulfadiazine on full thickness skin wounds in rabbits - Eröksüz, Yaseri; Canpolat, İbrahim; Silici, Sibel (My University, 2008)
Propolis ve silver sulfadiazine'in yara iyileşmesi üzerine etkileri kalitatif ve kantitatif parametreler ile histopatolojik bulgular değerlendirilerek saptandı. On tavşanın sırt bölgesinde üçer tam kalınlıklı toplam 30 tane yara oluşturuldu. Yaraların 10 tanesi propolis, 10 tanesi silver sulfadiazine ve 10 tanesi kontrol olarak gruplandırıldı. Yaralara her gün propolis %50 kremi, SS ve bepanthane kremi (kontrol) uygulandı. Postoperatif dönemde yara genişlemesi, kontraksiyonu ve epitelizasyon kantitatif olarak analiz edildi. Sonuç olarak propolisin diğer gruplara göre daha iyi bir yara iyileşmesi sağladığı saptandı.
Keywords: Tavşan; insan hastalıkları; deney hayvanları; iyileşme; propolis; sülfadiazin; yara; hayvan modelleri; deri hastalıkları