Açlığın ince bağırsak mukozası üzerine olan etkilerinin ışık mikroskobik incelenmesi - Çolakoğlu, Neriman; Kukner, Aysel; Ozan, Enver (My University, 2000)
Bu çalismada açlik ve açlik sonrasi beslenmenin ince bagirsak ileum mukozasina olan etkileri incelendi. Çalismada toplam 42 adet ergin erkek siçan kulanildi. Üç grup olusturuldu. Birinci gruptaki hayvanlar 1, 2, 3, 5, 9, 11 ve 14 gün aç birakildi. Ikinci gruptaki hayvanlar belli açlik sürelerini takiben doyurulup 1, 2, 3, 5 ve 12 gün sonra kesildi. Üçüncü gruptaki denekler kontrol olarak kullanildi ve normal beslendi. Aç birakilma süresince deneklere sadece su verildi. Denekler açlik süresi boyunca günlük olarak tartildi. Deney süreleri sonunda eter anestezisi altinda öldürülen deneklerin ileum bölgelerinden isik mikroskopta incelemek üzere doku örnekleri alindi. Hazirlanan parafin kesitlere çesitli boyalar uygulandi. Ayrica villus uzunluklari oküler mikrometre ile ölçülerek degerlendirildi. Yapilan mikrometrik ölçümler sonucunda açligin 3. gününden itibaren açlik süresinin artisina paralel olarak villus boylarinda giderek kisalma gözlendi. Bunun yaninda vucut agirliklarinda azalma saptandi. Uzun süren açlik dönemlerinde (5, 9, 11 ve 14 gün) villuslarin lamina propriasindaki lenfatiklerde genisleme, kan damarlarinda dolgunluk gözlendi. Paneth hücrelerinin ve içerdikleri granül yapilarinin kontrol grubuna göre artmis oldugu tespit edildi. Açlik sonrasi doyurulan gruplarda villus uzunluklarinda uzama saptandi. Paneth hücrelerinin ve salgi granüllerinin yogunluklari devam etmekteydi.
Keywords: Biyoloji