ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE (P4C) YAKLAŞIMININ İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN FENE YÖNELİK TUTUM VE PROBLEM ÇÖZME BECERİSİNE ETKİSİ - AKSOY, MUHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmada küçük yaşlardan itibaren düşünmek ve sorgulamaktan zevk alan çocuklara düşünme becerisi kazandırma, düşündüklerini anlamlandırmalarını sağlayan en etkili yollardan biri olan Çocuklar İçin Felsefe (P4C) Yaklaşımının ilkokul öğrencilerinin fene yönelik tutum ve problem çözme becerisine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada düşünmenin ne anlama geldiği, birkaç düşünme becerisinin (yaratıcı, eleştirel, tutum, problem çözme düşünmenin) özellikleri; felsefi düşünmenin ve temel özelliklerinin ne olduğu vurgulanarak felsefî düşünmenin, yaratıcı, eleştirel ve yansıtıcı düşünme özellikleriyle birlikte fen bilimleri dersine olan tutum ve öğrencilerin problem çözme becerileri ortak olan ve ayırt edici özellikleri açıklanmaya çalışılmıştır. Çocuklar İçin Felsefenin tarihsel gelişimi, ulaşmak istediği amaçlar, içerdiği yöntemler, kolaylaştırıcı olarak öğretmenin rolü ve sağladığı faydalar ele alınmıştır. Sonuçta, çocuğa felsefi düşünmenin kazandırılmasında, geliştirilmesinde ve çocuğa düşünebilme becerisi kazandırmada çocuklar için felsefe eğitiminin en etkili ve verimli yollardan biri olduğu ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Bu çalışma Çocuklar için Felsefe Yaklaşımının uygulama basamaklarına ilişkin bilgilere de yer vermektedir. Çocuklar İçin Felsefe uygulamalarını 7 hafta ve her derste 3 saat olmak üzere toplamda 21 saat şeklinde, Şanlıurfa ili Haliliye ilçesinde bir devlet okulunda öğrenim görmekte olan 4. sınıf öğrencilerinden seçilen deney ve kontrol grubu ile gerçekleştirilmiştir. Bu süreç karma araştırma yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Bu araştırmada nicel veriler toplanıp analiz edildikten sonra nitel veriler toplandığı için açıklayıcı sıralı karma araştırma yönteminin kullanılması tercih edilmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda; ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda; verilerin derinlemesine analizi yapılacağı için durum çalışması kullanılmıştır. Çocuklar için felsefe yaklaşımının ilkokul öğrencilerinin fene yönelik tutum ve problem çözme becerisine etkisine ilişkin değişkenler özenle incelenmiş ve bulgular yorumlanmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda; Çocuklar için Felsefe Yaklaşımının öngördüğü etkinlikler ve uygulamalar kullanılarak yürütülen öğretimin; 4.sınıf öğrencilerinin fene yönelik tutum ve problem çözme becerisini olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.

In this study, the effect of Philosophy for Children (P4C) Approach, which is one of the most effective ways to help children, who enjoy thinking and questioning from an early age, gain thinking skills and make sense of what they think, on primary school students' attitudes towards science and problem solving skills was investigated. What is thinking in research, the characteristics of several thinking skills (creative, critical, attitude, problem-solving thinking); By emphasizing what philosophical thinking and its basic characteristics are, it has been tried to explain the common and distinctive features of philosophical thinking, creative, critical and reflective thinking features, attitudes towards science lesson and students' problem solving skills. The historical development of Philosophy for Children, the aims it wants to achieve, the methods it contains, the role of the teacher as a facilitator and the benefits it provides are discussed. As a result, it has been tried to reveal that philosophy education is one of the most effective and productive ways for children to gain and develop philosophical thinking and to give the child the ability to think. This study also includes information about the application steps of the Philosophy for Children Approach. I applied Philosophy for Children practices for 7 weeks and 3 hours in each lesson, for a total of 21 hours. In this process, I carried out my studies using the mixed research method. In this study, it was preferred to use the descriptive sequential mixed research method since qualitative data were collected after the quantitative data were collected and analyzed. In the quantitative dimension of the research; A quasi-experimental design with pretest-posttest control group was used. In the qualitative dimension of the research; A case study was used to analyze the data in depth. The variables related to the effect of philosophy for children approach on primary school students' attitudes towards science and problem solving skills were carefully examined and the findings were interpreted. As a result of the obtained findings; Teaching carried out using the activities and practices foreseen by the Philosophy Approach for Children; It has been concluded that 4th grade students have a positive effect on their attitudes towards science and their problem solving skills.
The effect of Philosophy for Children (P4C) approach on attitudes towards science and problem solving skills of primary school body
Keywords: Eğitim ve Öğretim