MAHREMİYET VE INSTAGRAM MAHREMİYETİNİN İNSANIN YAŞAM OLGUSUNA ETKİLERİ - ÖRS, ÖZLEM DALKIÇ (Fırat Üniveristesi, 2018)
Mahremiyet kavramı insanlığın var oluşundan beri bir ihtiyaç ve tartışma konusu olagelmiştir. Ait olunan kültür veya zaman göre farklılık gösteren mahremiyet kavramı, teknolojik değişimler ve sanal mecraların bireylerin kullanımına sunulmasıyla birlikte bu alanda yaşanan değişimler ve dönüşümler yapılan çalışmalara konu olmuştur. Bireylerin sosyal ağlara olan ilgisinin beğenilmek, takdir görmek, dikkat çekmek, takip etmek ve edilmek gibi isteklerin karşılanma arzusundan kaynaklandığı olarak açıklanabilmektedir. Sosyal ortamlarda kendini teşhir etme ve teşhir edilenleri gözetleme davranışı bireyler arasında farklılık gösterebilmektedir. Fakat sosyal ağ kullanıcılarının bu ortamlarda neden niçin ne şekilde var oldukları farklılık gösterse de sanal ortamın kullanıcılara sunduğu alternatifler noktasında o ya da bu şekilde tüketici konumundaki bireyler ortak paydada birleşebilmektedir: gözetleme ve gözetlenme. Tüm bunlar ile birlikte mahremiyet anlayışlarında değişme, şeffaflaşma ve yok olma etkileri görülmektedir. Bu bireysel davranışların ve kişide uyandırdığı merak duygusunun, mahremiyet anlayışları üzerindeki etkileri, Instagram platformu üzerinden kişisel varoluş amaçlarını yönlendirme durumları dikkati çekmektedir. Tüm dünya gibi Türkiye'de de oldukça fazla kullanıcı olan sosyal medya araçlarından olan Instagram, bu çalışmada mahremiyet algısı üzerinden ele alınarak kullanıcıların Instagramı ne sıklıkla ve ne zamandır kullandığı, mahremiyet kavramının ne ölçüde bilindiği ya da bilinen ile olması gereken mahremiyet anlayışının neler olduğu üzerine yoğunlaşılmıştır. Fırat Üniversitesi'nde öğrenim görmekte olan öğrenciler ile yapılan anket çalışması, genel tarama modeli ve 5'li likert ölçeği ile ölçümlenmiş sorulara yanıt veren 412 katılımcıya uygulanarak görüşleri alınmış ve SPSS programı kullanılarak elde edilen veriler yorumlanmıştır.

The concept of privacy has been a necessity and debate since mankind's existence. The concept of privacy, which varies according to the culture or time involved, has been the subject of studies on changes and transformations that have taken place in this area with the introduction of technological changes and virtual events to the use of individuals.It can be explained that the individual's interest in social networks is caused by the desire to be satisfied, to appreciate, to attract attention, to follow and to be satisfied. The behavior of self-exposition and monitoring of exhibits in social environments can vary among individuals. But even if social network users differ in how and why they exist in these environments, the alternatives offered by users in the virtual environment may be in such a way that consumers in the consumer position can merge into a common stake: surveillance and surveillance. Along with all these, changes in privacy concepts, transparency and destruction are seen. These individual behaviors and the intriguing feelings of the individual, the effects on the conception of privacy, and the Instagram platform, point to the situations of directing their personal existence. All over the world such as Turkey, also a lot of users that Instagram is the social media tools, this study privacy perceptions over users by taking Instagram me how often and what time it is used, what the extent known, the privacy concept or the privacy of understanding should be known by, it is focused on what is happening . Opinions were obtained from 412 participants who responded to the questionnaire survey conducted with the students studying at Fırat University, the general screening model and the 5-point likert scale, and the obtained data were interpreted.
The impact of privacy and instagram privacy on the case of human life
Keywords: İletişim Bilimleri