ÖĞRETMEN ADAYLARININ SOSYOBİLİMSEL KONULARA YÖNELİK TUTUMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER BAKIMINDAN İNCELENMESİ - Tekin, Nurcan; Aslan, Oktay (Fırat University, 2019)
Bu çalışmanın amacı, öğretmen adaylarının sosyobilimsel konulara yönelik tutumlarını cinsiyet, genel not ortalaması ve bölüm bakımından incelemektir. Çalışmaya 2015-2016 eğitim öğretim yılında İç Anadolu Bölgesindeki bir eğitim fakültesinin son sınıfında öğrenim görmekte olan, fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarından farklı bölümlerden 144 öğretmen adayı katılmıştır. Genel tarama modeline göre tasarlanan çalışmada, veriler kişisel bilgi formu ve Sosyobilimsel Konulara Yönelik Tutum Ölçeği ile toplanmıştır. Beşli likert tipinde ve 30 maddeden oluşan bu ölçek, sosyobilimsel konuların yarar ve önemi, sosyobilimsel konulardan hoşlanma ve sosyobilimsel konulara yönelik kaygı olmak üzere üç boyutlu olarak geliştirilmiştir. Verilerin analizi sonucunda öğretmen adaylarının sosyobilimsel konulara yönelik tutumlarında cinsiyet ve genel not ortalaması bakımından anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Bölüm bakımından sosyobilimsel konuların yarar ve önemi ve sosyobilimsel konulara yönelik kaygıda fen bilimleri öğretmen adaylarının sosyal bilimlere göre daha yüksek tutuma sahip olduğu buna karşın sosyobilimsel konulardan hoşlanmada bölümler arasında bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

The aim of the research is to examine pre-service teachers’ attitudes towards socioscientific issues in terms of gender, grade point average and major. The study carried out with 144 pre-service teachers who studying from different major that include scientific and social sciences in an Education Faculty from Central Anatolian in 2015-2016 academic year. This study was designed survey method. The data were collected via personal information form and Attitudes towards Sociosicentific Issues Scale (ATSIS). This scale consists of 30 items, three dimensions (interest and usefulness of SSI, liking of SSI and anxiety towards SSI), and five point likert. In results, there was no significant difference between genders and grade point average on dimensions of ATSIS. Addition to these results, there was a significant difference between major on interest and usefulness of SSI, and anxiety towards SSI. There was not significant difference between major on liking of SSI.
Investigation of Pre-service Teachers’ Attitudes towards Socioscientific Issues with respect to Different Variables