Silo doldurma süresinin mısır silajı kalitesine ve koyunlarda ruminal fermantasyon ile ham besin madelerinin sindirilme derecesine etkisi - Çerçi, Halil İ.; Şahin, Kazım; Güler, Talat (My University, 1996)
Bu çalışmada, silonun 1 (1-Gün grubu) ve 15 günde (15-Gün grubu) doldurulup kapatılmasının silaj kalitesine etkisi duyusal muayene ve kimyasal analizlerle ortaya konurken, bu silajlann ruminal fermentasyon ve ham besin maddelerinin sindirilme derecesine etkileri de 9 aylık 6 baş erkek toklu üzerinde araştırılmıştır. Renk, koku ve yapı bakımından 1-Gün grubunun, 15-Gün grubundan daha iyi olduğu ortaya konmuştur.Silajların fermentasyon ürünlerinden NH3-N'u, laktik asit, asetik asit ve butirik asit düzeylerinin gruplarda sırasıyla, %0.39, 0.62; 1.97, 1.62; 0.79, 1.37; 0.0, 0.08 (kuru madde üzerinden) olduğu tespit edilmiştir. Kuru madde, ham selüloz ve azotsuz öz madde düzeyleri de gruplarda sırasıyla %23.62,23.14; 26.21,27.50 ve 49.20, 47.71 (KM üzerinden) oranında olduğu saptanmıştır. Yemlemeden 1 saat sonra rumen sıvısında NH3 (P<0.05) ve butirik asit (P<0.05) konsantrasyonu 15-Gün grobunda, asetik asit konsantrasyonu da(P<0.001) 1-Gün grubunda diğerinden daha yüksek bulunurken, benzer etki NH3 hariç yemlemeden 4 saat sonra da tespit edilmiştir. Kum madde, ham kül, organik madde, ham protein, ham yağ, ham selüloz ve azotsuz öz maddenin sindirilme derecelerinin gruplarda sırasıyla %74.54, 71.68 (P<0.01); 60.78, 57.54 (P>0.05); 75.84, 73.05 (P<0.01); 76.02, 70.96 (P<0.001); 85.26, 84.46 (P>0.05); 67.08, 64.38 (P<0.05) ve 77.98, 76.03 (P<0.05) olduğu saptanmıştır.
Keywords: Mısır silajı; sindirilebilirlik; silaj kalitesi; koyun; rumen fermentasyonu; silo