Hemşirelik öğrencilerinin cerrahi alan enfeksiyonlarını önlemeye ilişkin bilgi düzeyleri - Mankan, Talip; Dalmış, Yeşim; Kavak, Funda (My University, 2014)
Amaç: Bu araştırma hemşirelik öğrencilerinin cerrahi alan enfeksiyonlarını önlemeye ilişkin bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gereç-Yöntem: Araştırmanın evrenini Malatya Sağlık Yüksekokulu’nda okuyan 3. ve 4. sınıf öğrencilerinden 352 kişi oluşturmuştur. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş araştırmaya katılmayı kabul eden öğrenciler araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmanın verileri Kasım -Aralık 2013 tarihleri arasında toplanmış ve 257 öğrenci ile araştırma tamamlanmıştır. Veri toplamada öğrencilerin tanıtıcı özelliklerini ve cerrahi alan enfeksiyonlarını önlemeye yönelik soruları içeren 18 soruluk anket formu kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen verilere göre araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalamasının 21.57±1.78 olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin %32.7’sinin erkek, %67.3’ünün kadın olduğu, %68.9’unun 3. Sınıf ve %31.1’inin 4. Sınıf öğrencisi olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin cerrahi alan enfeksiyonlarını önlemeye ilişkin bilgi puan ortalaması 57.69±12.94 olarak bulunmuştur. 3. Sınıf öğrencilerin bilgi puan ortalaması 58.32, 4. Sınıf öğrencilerin bilgi puan ortalaması 56.30 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin cinsiyet ve sınıflara göre bilgi puan ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç: Araştırmanın sonucunda öğrencilerin cerrahi alan enfeksiyonlarını önlemeye ilişkin bilgi puan ortalaması yüksek olarak değerlendirilmiştir.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Bilgi düzeyi; Cerrahi alan enfeksiyonu; Hemşirelik öğrencileri