Elazığ' daki arıcılık işletmelerinin üretim ve pazarlama problemlerinin tespiti ve çözüm önerileri - Seven, İsmail; Akkılıç, M. Emin (My University, 2005)
Bu araştırmada, Elazığ arıcılık işletmelerinin üretim ve pazarlama şekilleri ortaya konulmuş ve problemlere ilişkin çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır. Arıcılık hakkında açık ve kapalı uçlu sorulardan oluşan anket formu hazırlanmıştır. Toplam 218 anket formu Elazığ'daki arıcılarla yüz yüze görüşerek doldurulmuştur. Arıcılık ürünlerinin sırasıyla bal (% 99,5), bal mumu (% 36,2), an (% 34,4), polen (% 10,1), ana an (% 8,7), arı sütü (% 6,4) ve propolis (% 5); üretimi yapılan bal çeşitlerinin sırasıyla petekli bal (% 93,6), süzme bal (% 80,3), kara kovan balı (% 35,8), seksiyon balı (% 2,3) ve çam balı ( % 0,9) olduğu belirlenmiştir. İşletmelerin ürettikleri bal pazarlama şekilleri sırasıyla, perakende satış (% 84.9), aile içinde tüketim (% 27.1), yerel toptancılara satış (% 23.4), ulusal toptancılara satış (% 9.2) ve kooperatiflere satış (% 6.0) şeklinde tespit edilmiştir. Ürünlerin satışında karşılaşılan problemler ise sırasıyla, gerçek değerinde satılamaması (% 52,8), dış kaynaklı ürünlerinin kontrolsüz olarak piyasa girişi (% 47,7), ürünlerinin doğallığı konusundaki tereddüt (% 43.9), pazarlamada etkili olacak kooperatiflerin olmaması (% 43,5> ve ürünlerinde fiyat standardının oluşmaması (% 41.6) şeklide tespit edilmiştir. Arıcılıkla ilgili belirlenen problemler çözümlendiği zaman, arıcılık hem ülke ekonomisi hem de bölge insanları için daha yararlı olacaktır. Problemlerin çözümünde en önemli faktörün üreticilerin bilimsel ve bilinçli üretimle birlikte organizeli bir pazarlama sistemini kurmalan olduğu ifade edilebilir.
Keywords: Türkiye; pazarlama; bal; Elazığ; hayvan yetiştiriciliği; arıcılık; paketleme malzemeleri; pazar fiyatları