KÜRESELLEŞME SÜRECİNDE TÜRKİYE'DE GIDA GÜVENLİĞİ: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ - ARIKAN, YÜKSEL (Fırat Üniveristesi, 2021)
Küreselleşme kavramı, günümüzde sosyal bilimler alanında üzerinde çalışılması gereken önemli konulardan biridir. Sosyal bilimcilerin küreselleşmeye ilişkin kavramsallaştırmalarına bakıldığında, bütüncül bir yaklaşım içinde küresel ilişkiler ağında zamanın ve mekânın önemini yitirmesi ile küresel seviyede bir bilinç düzeyi ortaya çıkarılmıştır. Küreselleşmeyle beraber güvenlik sorunları ortaya çıkmış ve bu sorunlar tüm ülkeleri etkilemiştir. Türkiye de küreselleşmenin dinamiklerinden yoğun bir şekilde etkilenen bir ülke konumunda olmuştur. Güvenlik kavramı giderek önemini arttıran bir konu haline gelirken, onun bir alt kolu haline gelen gıda güvenliği de üzerinde çalışılması ve araştırılması gereken oldukça önemli konulardan biri olmaya başlamıştır. Ülkelerdeki yaşam standartlarının iyileşmesi ve yaşadığımız çağın da ilerlemesi ile beraber tüketilen gıdaların güvenilir olmasına, içerdiği maddelere ve sağlıklı olmasına daha çok önem verilmeye başlanmıştır. Küreselleşen dünyada da gıda güvenliğine ilişkin standartlar uluslararası bir boyut kazanmış ve buna ilişkin gıda yönetim sistemleri oluşturulmuştur. Ayrıca küreselleşen dünyada tehlikelerin değişiklik göstermesi güvenliğin kapsamını çeşitlendirmiştir. Askeri tehditlerin yanı sıra, enerji sorunları, kıtlık, çevre ve gıda gibi konular güvenlik konusunun alanına girmiş ve küresel boyut kazanmıştır. Bunun sonucunda kişilerin güvenlik gereksinimlerini ön planda tutan bir güvenlik algısının uygulamalarda yerini bulması önem arz etmektedir. Buna ilaveten gıda güvenliğinde sağlıklı ve kaliteli gıda hakkında tüketicilerin beklentilerine yer verilmiştir. Ayrıca çalışmada günümüzde giderek artan beslenme sorunları ele alınmış; bunlardan birincisinin yeterli düzeyde gıdaya erişim, ikincisinin ise güvenilir ve sağlıklı besin maddelerinin alınması sorunu incelenmiştir. Bu tez çalışmasında gıda güvenliği kavramının anlamı, önemi ve tarihçesi incelenmiştir. Ardından, gıda güvenliği mevzuatı ele alınarak Türkiye'deki durumu değerlendirilmiş ve Türk Gıda Mevzuatının esaslarına da değinilmiştir. Ayrıca yasal düzenlemelerle ele alınacak ilkelerle de gıda güvenliğine dair ülkemizde uygulamaya konulan mevzuatların ivedilikle yeniden hazırlanması ve günün koşullarına uyarlanmasının önemli olduğu tespit edilmiştir. Özellikle de bireylerin gıda temini konusunda karşılaştıkları zorluklar ve tehditler bu tez çalışmasında ele alınmış ve incelenmeye çalışılmıştır. Son olarak da bu tez çalışmasında Türkiye'de Elazığ ili örneği üzerinden gıda güvenliğinin kavramsal çerçevesi, mevcut durumu, yönetim sistemleri ve mevzuatı incelenerek analiz edilmiştir.

The concept of globalization is one of the important issues to be studied in the field of social sciences today. Considering the conceptualizations of social scientists regarding globalization, a global level of consciousness has been revealed with the loss of importance of time and space in the global relations network in a holistic approach. Security problems have arisen with globalization and these problems have affected all countries. Turkey is a country affected by globalization has been in an intense dynamics. While the concept of security has become an increasingly important issue, food security, which has become a sub-branch of it, has become one of the most important issues that need to be studied and researched. With the improvement of living standards in the countries and the advancement of the age we live in, more importance has been given to the security of the foods consumed, the substances it contains and to be healthy. In the globalizing world, standards regarding food security have gained an international dimension and related food management systems have been established. In addition, the changing of dangers in the globalizing world has diversified the scope of security. In addition to military threats, issues such as energy problems, famine, environment and food have entered the field of security and gained a global dimension. As a result, it is important to find a security perception that prioritizes the security needs of people in applications. In addition, the expectations of consumers about healthy and quality food in food security are included. In addition, nowadays increasing nutritional problems were discussed in the study; The first of these problems of access to adequate food, and the second, the problem of safe and healthy nutrients were examined. In this thesis, the meaning, importance and history of the concept of food security have been examined. Then, by considering food security legislation assessed the situation in Turkey and Turkey has been touched on the basis of food legislation. In addition, it has been determined that with the principles to be dealt with by legal regulations, it is important that the legislation on food security put into effect in our country is prepared urgently and adapted to the current conditions. In particular, the difficulties and threats faced by individuals in terms of food supply have been discussed and examined in this thesis. Finally, the conceptual framework of food security through the example of Elazig province in Turkey in this thesis, current status, management systems and analyzed by examining the legislation.
Food security in Turkey in the process of globalization: The case of Elaziğ province
Keywords: Kamu Yönetimi