YAŞLI BİREYLERDE YAŞAM MEMNUNİYETi VE SUÇ KORKUSU DURUMUNUN BELİRLENMESİ: TANIMLAYICI BİR ARAŞTIRMA - Yazgan, Çağdaş Ümit; Kurtkapan, Hamza (Fırat University, 2020)
Bu araştırma yaşlı bireylerde suç korkusu ile yaşam doyumu arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırma, Ocak ve Şubat 2018 tarihleri arasında İstanbul’un Tuzla, Beşiktaş, Kadıköy ve Maltepe ilçelerinde yerel yönetimler kapsamında hizmet veren yaşlı yaşam merkezlerinde yürütülmüştür. Araştırmaya yaşlı yaşam merkezlerinden hizmet alan 65 yaş ve üstü 243 kişi katılmıştır. Veriler, sosyodemografik özelliklere yönelik soruları ve yaşam doyumu ile suç korkusu ölçeklerini içeren anket formu aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırmaya katılan yaşlı bireylerin yaşam memnuniyeti puan ortalaması 3,2305 ± 0,74583’tür. Araştırmaya katılan yaşlı bireylerin suç korkusu toplam puan ortalaması 37,2798 ± 9,46786’dır. Yaşlı bireylerin en fazla korktuğu suç türü 3,7654 puan ortalaması ile dolandırıcılıktır. Araştırmada yaşlı bireylerin yaşam memnuniyeti ve suç korkusu ölçeği puanlarının cinsiyete göre anlamlı farklılık gösterdiği, kadınların yaşam memnuniyeti ve suç korkusu puan ortalamasının erkeklerinkinden yüksek olduğu saptanmıştır. Araştırmada yaşlı bireylerin yaşam memnuniyeti ortalamaları ile suç korkusu düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Yaşam memnuniyetinin yüksekliği ya da düşüklüğü suç korkusu düzeyini anlamlı düzeyde etkilememektedir.