Aşırı konsolide ince daneli zeminlerde örselenme - Aksoy, Hüseyin Suha; Özüdoğru, Kemal (My University, 2005)
Zeminden alınan numunenin, örselenme nedeniyle alındığı zemini temsil etmediği bilinmektedir. Geoteknik bilim dalı kurulduğundan beri örselenme üzeriden çalışmalar devam etmektedir. Aşırı konsolide zeminlerde gerilme boşalmasından kaynaklanan örselenme etkileri ise, normal konsolide zeminlere göre, nispeten daha az araştırılmıştır. Bu çalışmada, aşırı konsolide ince daneli zeminlerdeki örselenmenin kayma mukavemeti ve maksimum kayma modülü üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaçla Rowe konsolidasyon hücresi kullanılarak laboratuarda yeniden oluşturulan ve üç eksenli hücrede arazideki gerilme şartlarında anizotropik olarak konsolide edilen numuneler, üç eksenli deney hücresinde aşırı konsolide edilmiştir. Örselenmemiş olarak kabul edilen ve gerilme boşalması yaşadığı için örselenmiş olarak kabul edilen numuneler üzerinde üçeksenli deneyler yapılarak her bir numune için gerilme-şekil değiştirme eğrileri ve burulmalı üçeksenli deney sistemi yardımıyla maksimum kayma modülü değerleri belirlenmiştir. Deney sonuçlarından yararlanarak, örselenmiş ve örselenmemiş olarak kabul edilen numunelerin kayma modülleri ve kayma mukavemetleri arasında bağıntılar kurulmuştur.
Keywords: Jeoloji