NASH HASTALARINDA SERBEST DOLAŞIMDAKİ MİTOKONDRİYAL DNA (CF-MTDNA) SEVİYESİNİN BELİRLENMESİ - KARAMAN, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2026)
Nonalkolik steatohepatit (NASH), metabolik bozukluklarla ilişkili olarak gelişen, inflamasyon ve hepatoselüler hasar ile karakterize ilerleyici bir karaciğer hastalığıdır. Son yıllarda NASH patogenezinde mitokondriyal disfonksiyonun ve buna bağlı hücresel stres mekanizmalarının önemli rol oynadığı gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, NASH hastalarında serbest dolaşımdaki mitokondriyal DNA (cf-mtDNA) düzeylerini belirlemek ve bu düzeylerin biyokimyasal ve histopatolojik parametrelerle ilişkisini değerlendirmektir. Çalışmaya NASH tanısı almış bireyler dâhil edilmiştir. Plazma örneklerinden izole edilen cf-mtDNA miktarı kantitatif gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (qPCR) yöntemiyle analiz edilmiştir. Elde edilen veriler, karaciğer enzim düzeyleri ve histolojik aktivite skorları ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca analizlerin güvenilirliğini sağlamak amacıyla standart eğri, amplifikasyon eğrisi ve erime eğrisi değerlendirmeleri yapılmıştır. Elde edilen bulgular, NASH grubunda cf-mtDNA düzeylerinin anlamlı biçimde arttığını ve bu artışın biyokimyasal hasar göstergeleri ile paralellik gösterdiğini ortaya koymuştur. Bununla birlikte, cf-mtDNA düzeylerinin yalnızca biyokimyasal parametrelerle değil, histolojik aktivite ile de ilişkili olduğu saptanmıştır. Bulgular, mitokondriyal disfonksiyonun NASH patogenezinde önemli bir rol oynadığını desteklemektedir. Sonuç olarak, bu çalışma cf-mtDNA'nın NASH'te potansiyel bir biyobelirteç olarak değerlendirilebileceğini göstermekte ve mitokondriyal disfonksiyonun hastalığın gelişimindeki rolüne dikkat çekmektedir. Elde edilen veriler, NASH'in patofizyolojisinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamakta ve ileride yapılacak tanısal ve prognostik çalışmalara ışık tutmaktadır.

Non-alcoholic steatohepatitis (NASH) is a progressive liver disease characterized by inflammation and hepatocellular damage, developing in association with metabolic disorders. In recent years, mitochondrial dysfunction and associated cellular stress mechanisms have been shown to play an important role in the pathogenesis of NASH. The aim of this study is to determine circulating mitochondrial DNA (cf-mtDNA) levels in NASH patients and to evaluate the relationship between these levels and biochemical and histopathological parameters. Individuals diagnosed with NASH were included in the study. The amount of cf-mtDNA isolated from plasma samples was analyzed using quantitative real-time polymerase chain reaction (qPCR). The data obtained were compared with liver enzyme levels and histological activity scores. In addition, standard curve, amplification curve, and melting curve evaluations were performed to ensure the reliability of the analyses. The findings revealed that cf-mtDNA levels were significantly elevated in the NASH group and that this increase correlated with biochemical damage markers. However, cf-mtDNA levels were found to be associated not only with biochemical parameters but also with histological activity. The findings support the notion that mitochondrial dysfunction plays an important role in the pathogenesis of NASH. In conclusion, this study demonstrates that cf-mtDNA can be evaluated as a potential biomarker in NASH and highlights the role of mitochondrial dysfunction in the development of the disease. The data obtained contribute to a better understanding of the pathophysiology of NASH and shed light on future diagnostic and prognostic studies.
Determination of circulating free mitochondrial DNA (CF-MTDNA) levels in nash patients
Keywords: Moleküler Tıp; Genetik; Biyoteknoloji