LAMİNEKTOMİ YAPILAN KÖPEKLERDE POLYTETRAFLUOROETHYLENE GREFTİN PERİDURAL FİBROZİS OLUŞUMU ÜZERİNE ETKİLERİ - ALP, ALTAY (Fırat Üniveristesi, 1998)
Bu çalışmada PTFE greftin ve pediküllü yağ greftlerinin ameliyat sonrası normal yara iyileşmesine fizyolojik bir cevap olarak görülen PF üzerine olan etkileri, köpek modelinde deneysel olarak araştırıldı. Çalışmada 10 adet erişkin mongrel cinsi köpek kullanıldı. Tüm köpeklere L5-L6, L6-L7 ve L7-S1 total laminektomi uygulandı. Kontrol mesafesi olarak seçilen L5-L6 mesafesinde, total laminektomiye ek olarak ligamentum flavektomi ve diskektomi, L6-L7 seviyesinde sadece total laminektomi yapılarak, ligamentum flavum ve epidural yağ dokusu korunarak diskektomi, son mesafede ise total laminektomi, ligamentum flavektomi ve diskektomiyi takiben peridural bölgeye hem anterior ve hemde posteriordan olmak üzere PTFE greft yerleştirildi. Deneklerin tümü 3 ay beslendikten sonra önce kontrastsız ve İV kontrastlı olmak üzere lomber BT'leri elde edildi, daha sonra sakrifiye edilerek ilgili bölgeler makroskopik ve mikroskopik açıdan histopatolojik değerlendirmeye tabi tutuldu. Mesafeler kontrol, lig. Flavum+yağ grefti ve PTFE greft olmak üzere üç gruba ayrıldı. Gruplar ve gruplar arası istatistiksel değerlendirme Chi-Square testi ile yapıldı. Histopatolojik inceleme sonuçlarına göre skar oluşumu, PTFE membran ile kaplı mesafelerde az veya orta derecede, ligamentum flavum ile yağ grefti yerleştirilen mesafelerde orta derecede, kontrol mesafelerinde ise ileri derecede idi. Perinöral yapışıklıklar, skar dokunun oluştuğu özellikle 32kontrol mesafelerinde ve ligamentum flavum ile yağ grefti konulan mesafelerde dikkat çekiyordu. PTFE greft konulan mesafelerde greft, skar doku ile dura arasına girerek skar dokusunun perinöral alana geçişini engelliyordu. Sonuçta PTFE greftin, istatistiksel olarak anlamlı derecede PF oluşumunu engellediği ve fibröz dokunun dura ve sinir kökü kılıflarını invaze etmesini önlediğini saptadık. 33
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Nöroşirürji; Neurosurgery