FORMALDEHİT UYGULANAN GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (Oncorhynchus ykiss)' DA BAZI HEMATOLOJİK VE ANTİOKSİDAN PARAMETRELERİN ARAŞTIRILMASI - Makale, Tam; Yonar, Serpıl Mıse; Sağlam, Naim; Aytemur, Ayşenur; Koşar, Ayşe (My University, 2014)
Bu çalışmada, balık hastalıklarının tedavisinde ve dezenfektan olarak yaygın bir şekilde kullanılan formaldehit (CH2O)' in gökkuşağı alabalığında bazı hematolojik ve antioksidan parametrelere etkisi araştırıldı. Bu amaçla, formaldehitin 40 ve 120 ppm' lik konsantrasyonları balıklara 4 gün boyunca 30 dakika süreyle uygulandı. Son uygulamadan 24 saat sonra balıklardan kan ve doku (karaciğer, böbrek ve solungaç) örnekleri alındı. Kan örneklerinde hematokrit (Ht) değer, eritrosit (RBC) ve lökosit (WBC) sayıları, hemoglobin (Hb) düzeyi ile eritrosit indeksleri; ortalama alyuvar hacmi (MCV), ortalama alyuvar hemoglobini (MCH) ve ortalama alyuvar hemoglobin derişimi (MCHC) araştırıldı. Doku örneklerinde ise malondialdehit (MDA) konsantrasyonu, glutatyon peroksidaz (GSH-Px) ve glutatyon S-transferaz (GST) enzim aktiviteleri ile redükte glutatyon (GSH) düzeyi incelendi. Formaldehit uygulanan deneme gruplarında hematolojik parametrelerin tamamının kontrol grubuna göre azaldığı belirlendi (p<0.05). Kontrol grubuna göre formaldehit uygulanan gruplarda doku MDA konsantrasyonunun arttığı saptandı (p<0.05). GSH-Px ve GST enzim aktiviteleri ile GSH düzeyinin ise kontrol grubuna göre arttığı belirlendi. Bu artış yalnızca böbrek GST aktivitesinde istatistiksel olarak önemsiz bulundu (p>0.05)
Keywords: Balıkçılık