PENCERE SİSTEMLERİNDE ISIL PERFORMANSIN ARAŞTIRILMASI - ORAL, FARUK (Fırat Üniveristesi, 1996)
Yüksek Lisans Tezi PENCERE SİSTEMLERİNDE ISIL PERFORMANSIN ARAŞTIRILMASI Faruk ORAL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı 1996, Sayfa: 63 Binalarda kullanılması zorunlu bir ihtiyaç olan pencereler, yapı bölümlerinin doğal olarak aydınlatılması ve havalandırılması, içeriden bir görüş imkanı sağlaması, binayı tabiatın istenmeyen şartlarından koruması gibi görevleri sağladığından dolayı, insan yaşantısında önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzde pencere tipleri oldukça değişik biçimlerde yapılmaya başlanmıştır. Ancak en ekonomik ve en uygun pencere tipi henüz kesin olarak belirlenememiştir. Bu nedenle, ısıl açıdan en uygun geometrili pencerenin tesbit edilmesi gerekir. Bu amaçla bu çalışmada; farklı geometrili ve yüzey şekilli pencere camlarının ısıl açıdan, teorik ve deneysel araştırılması yapıldı. Deneysel çalışmada, deney odası sıcaklığı sabit tutularak 6.5 °C dış sıcaklıkta aynı alanlı, farklı geometri ve yüzey şekline sahip pencerelerde, cam iç yüzey sıcaklıkları onbeş ayrı noktadan tesbit edildi. Pencere yüksekliği ile yerel Nusselt ve Grashof sayılarının değişimi grafiklere aktarılarak yorumlandı. Sonuşta, pencere geometrik şeklinin ısı kaybıyla ilişkili olduğu tesbit edildi. ANAHTAR KELİMELER: Pencere, Performans, Boyut
Determination of the heat performance in windows
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering