P460-ST52 MALZEME ÇİFTİNİN TOZALTI KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - TUFANOĞLU, EBRU (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmada, farklı özelliklere sahip malzeme çiftlerinden P460 ve St52 (S355J2G3) malzeme çifti tozaltı kaynak yöntemi kullanılarak, 17-20 cm/dk. kaynak hızları, ve 450-500, 475-525, 500-550, 525-575, 550-600 amper değerlerinde birleştirilmiştir. Elde edilen kaynaklı bağlantılara çentik darbe testi uygulandı. Mikrosertlik ölçümleri Vickers skalasında 500 gr'lık yük altında yapıldı. Kaynak sonrası üretim parametrelerinin birleşme bölgesinde meydana gelen mikro yapı değişiklikleri; Optik Mikroskop ve EDS analizleri ile incelendi. Radyografik muayenesi gerçekleştirildi. Yapılan incelemeler sonrasında bütün kaynaklarda, kaynak hızı arttıkça kaynağın mekanik özelliklerinin kötüleştiği, ancak amper değeri arttıkça çentik darbe test sonuçlarının iyileştiği tespit edildi.

In this study, P460 and St52 (S355J2G3) material pair among material pairs with different properties were joined by using submerged welding method at 17-20 cm/min welding speed and 450-500, 475-525, 500-550, 525-575, and 550-600 amperes. The welded joints were subject to notch impact test. Microhardness measurements were made in Vickers scale under a load of 500 g. Microstructure changes in the joint zone of post-welding production parameters were investigated by optical microscope and EDS analyses. Radiographic examination was performed. After the examinations, it was determined that the mechanical properties of the welding worsened with increasing welding speed, but results of the notch impact test improved with increasing ampere value.
The investigation of joinability with submerged arc welding of P460-St52 material pairs
Keywords: Metalurji Mühendisliği