DEMİR KATKILI CUALNİ ŞEKİL HAFIZALI ALAŞIMLARIN ÜRETİLMESİ VE KARAKTERİZASYONU - ÜNLÜ, NİHAN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu çalışmada Cu-(at.%) 13.15 Al-(at.%) 4.24 Ni-(at.%) 0.41Fe, Cu-(at.%)15.54 Al-(at.%)3.56Ni-(at.%)0.91Fe ,Cu-(at.%)17.2Al-2.81Ni-(at.%)1.74Fe ve Cu-(at.%) 13.66 Al-(at.%) 3.69Ni-(at.%) 1.65 Fe kompozisyonlu ergitme yöntemi ile elde edilen şekil hafızalı alaşımların yapısını ve termal davranışını inceledik. Austenit ve martensit fazın karakteristik dönüşüm sıcaklıkları Diferansiyel Tarama Kalorimetresi (DSC) kullanılarak belirlendi ve sonra Cu-Al-Ni-Fe şekil hafızalı alaşımların yapısal faz geçişleri TG/DTA ölçümleri ile araştırıldı. Alaşımlara ait örgü parametreleri, kristal yapı tayinleri ve yansıma veren düzlemler oda sıcaklığında X-ışını analizi yapılarak hesaplanmış ve de incelenmiştir. Yüzey mikrografları optiksel ölçümler ile belirlendi.

In this work, we investigated the structural and thermal behaviour of Cu-13.15 Al-4.24 Ni-0.41Fe (at.%), Cu-15.54 Al-3.56Ni-0.91Fe (at.%),Cu-17.2Al-2.81Ni-1.74Fe (at.%) and Cu- 13.66 Al- 3.69Ni- 1.65 Fe (at.%)shape memory alloys that were fabricated by arc melting. Characteristic transformation temperatures of austenite and martensite phase were determined using the Differential Scanning Calorimetry (DSC). And then the structural phase transitions of Cu-Al-Ni-Fe shape memory alloys were investigated by TG/DTA measurements. The lattice parameters crystal structures and diffraction patterns of the alloys were calculated by X-Ray analysis at room temperature. The surface mikrographs were analysed by optical measurement analysis.
Production of cualni? shape memory alloys with iron mixed and characterization
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği