OMEGA–3 YAĞ ASİTLERİNİN BÖBREK ANTİOKSİDAN SAVUNMA SİSTEMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: DENEYSEL BİR ÇALIŞMA - Gülcen, Burak; Karaca, Ömür; Kuş, Murat Abdulgani; Kaman, Dilara; Ögetürk, Murat; Kuş, İlter (Balıkesir Üniversitesi, 2012)
AMAÇ: Bu çalışmada böbrek dokusu üzerine omega – 3 yağ asitlerinin koruyucu etkisinin biyokimyasal düzeyde araştırılması amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: Toplam 16 adet Wistar – Albino cinsi erişkin erkek sıçan iki gruba ayrıldı ve incelendi. Grup I’deki sıçanlar kontrol grubu olarak kullanıldı ve intragastrik gavaj yöntemi ile serum fizyolojik verildi. Grup II’deki sıçanlara ise, 400 mg/kg dozundaki omega – 3 yağ asidi intragastrik gavaj yöntemi ile günlük olarak verildi. Altı haftalık deney süresinden sonra sıçanlar dekapitasyon yöntemi ile öldürüldü. Hayvanlardan alınan böbrek doku örneklerinde malondialdehit (MDA) düzeyi ve superoksit dizmutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH - Px) enzim aktiviteleri spektrofotometri yöntemi ile tayin edildi. BULGULAR: Çalışmamızda omega – 3 yağ asiti verilen sıçanların böbrek SOD ve GSH – Px aktiviteleri istatistiksel açıdan anlamlı bir şekilde artarken MDA düzeylerinin ise kontrol grubuna göre anlamlı bir düşüşü tespit edildi. SONUÇ: Omega – 3 yağ asitlerinin sıçan böbrek dokusunda antioksidan savunma sistemini güçlendirdiği, oksidatif hasarı önlediği ve böbrek dokusu üzerinde koruyucu etki gösterdiği belirlendi.

OBJECTİVE: In this research, protective effect of omega – 3 fatty acids on kidney tissue is biochemically investigated. MATERİAL AND METHOD: For his purpose, 16 adult Wistar – Albino rats are divided into two groups and investigated. Rats in Group I are used as control group and they are only intragastric gavaged with normal saline. However, rats in Group II are intragastric gavaged daily with a dose of 400 mg/kg fatty acid. All rats are killed by using decapitation method at the end of six weeks experiment period. Kidney tissues collected from experimental subjects are spectrophotometric investigated for malondialdehyde level and superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSH – Px) enzyme activities. RESULTS: It has been observed that SOD and GSH – Px activities in kidney are statistically increased in rats treated with omega – 3 fatty acid. Along with this, there had been statistical decrease in their MDA levels compared to the results coming from control group subjects. CONCLUSİON: It is concluded that omega – 3 fatty acids prevent the oxidative damage in rat kidney tissue. These fatty acids have positive antioxidant effect, thus protect kidney tissue.
EFFECTS OF OMEGA - 3 FATTY ACIDS ON KIDNEY ANTIOXIDANT DEFENSE SYSTEM: AN EXPERIMENTAL STUDY