BAĞIRSAK FLORA BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLARDA FOLİKASİT DÜZEYİ'NİN DEĞERLENDİRİLMESİ - GÜNBEY, FATMA BETÜL (Fırat Üniveristesi, 2024)
İntestinal mikrobiyata; hem sistemik hem de bağırsak fizyolojisini etkileyebilen, çeşitli mikroorganizmalardan oluşan, kazanılmış bir organ olarak tarif edilmektedir. Hipokrat, yüz yıllar önce "Tüm hastalıklar bağırsakta başlar" sözü ile bağırsak mikrobiyatasının önemini vurgulamıştır. Bağırsak mikrobiyotası normal sağlık durumunun korunması için oldukça önemlidir. Folik asid insan hücrelerinde sentezlenemez. Besinlerden ve bağırsak mikrobiyotasından elde edilir. Bağırsak mikrobiyotasındaki bakterilerin sentezleyebildiği ve emiliminin bağırsakta olduğu folik asitin bağırsak mikrobiyotası ile ilişkisini gösteren kısıtlı sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmada folik asit düzeyinin bağırsak flora bozukluğunun göstergesi olup olmadığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya gastroenterit tablosu ile başvuran 60 hasta çocuk ve kontrol grubu olarak 60 sağlıklı çocuk alındı. Tüm olgulardan; Folik asid, B12 ve homosistein düzeyleri retrospektif olarak hasta dosyalarından elde edildi. Veriler Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) versiyon 21.0 kullanılarak değerlendirildi. Vaka grubunda folik asit değerini kontrol grubuna göre daha yüksek tespit ettik. Yine vaka grubundaki 2 yaş üzeri grupta folik asit değerini, 2 yaş ve altı gruba göre daha düşük bulduk. Artan yaşla birlikte folik asit düzeyinin düştüğünü saptadık. Ayrıca vaka grubunda kontrol grubuna göre beyaz küre sayısını daha yüksek; hemoglobin, hemotoktrit ve MCV değerlerini daha düşük olarak bulduk. Sonuç olarak, vaka grubunda kontrol grubuna göre folik asit düzeyleri istatiksel olarak daha yüksek bulunmuştur. Bunun da bağırsak disbiyozunun bir göstergesi olabileceğinin kanaatindeyiz. Normal sağlık durumunun korunmasının yanında hemogram parametreleri, folik asit, B12 ve homosistein düzeylerini etkilemesi nedeniyle bağırsak florasının korunması hayati önem taşımaktadır. Anahtar Kelimeler: Bağırsak florası, folik asit, mikrobiyata
Evaluation of folic acid level in children with it's intestinal flora disorders
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları