Kethudazade Arif Efendi ve Felsefi Görüşleri - Erdoğan, İsmail (My University, 2005)
Kethüdazâde Arif Efendi, 1777- 1849 yılları arasında yaşamış ve kendi döneminde meşhur olmuş Osmanlı ilim adamlarından birisidir. Aklî ve naklıi ilimlerin bir çoğunda söz sahibi olduğu söylenir. Özellikle de felsefe alanında bir filozof olarak kabul edilmektedir. Kethüdazâde daha çok Beşiktaş Cemiyet-i îlmiyyesi'nde özel felsefe dersleri vermekle tanınmıştır. Kendisi hiç bir eser yazmamış ancak öğrencisi Binbaşı Emin Efendi, onun derslerde ve ders dışında anlattıkları şeyleri Menâkıb-ı Kethüdazâde Muhammed Arif adında bir eserde toplamıştır. Çalışmamızda bu eserdeki bilgiler esas alınmıştır.
Keywords: Tarih; Edebiyat; Felsefe