CUMHURİYET DÖNEMİNDE PARA (1923-1938) - DOĞAN, YASİN (Fırat Üniveristesi, 2002)
Bu çalışmamızda Cumhuriyet Dönemi (1923-1938) para ve para politikasını incelemeye çalıştık. Öncelikli olarak son dönem Osmanlı ekonomi, para ve bankacılık konulan üzerine kısaca değindik.Milli Mücadelenin ekonomik ve mali kaynaklarını araştırdık. Sonraki bölümde ise Atatürk Dönemi bankacılık konusu üzerine değindik. Atatürk Dönemindeki tedavüle çıkarılan paralar, bunların batılı paralar karşısındaki değerine inceledik. Cumhuriyet Dönemi Para (1932-1938) konusu üzerine yaptığımız çalışmada bu dönemde özellikle devletçi himayeci bir siyasetin takip edildiğini gördük. Devletin paranın kıymetini koruması için kanunlar ve kararnameler hazırladığım ve para istikrarını sağlamaya çalıştığım gördük. Yeni rejimin temellerini ekonomiye dayandırılarak gücüne ivme katmıştır. Yapılan bu çalışmalardan sonra para siyaseti konusunda devletin istikrar sağlamakta başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Anahtar Kelimeler: Atatürk, Para, tedavül, borsa, banknot, sermaye,meskukat
The Money in the Republic Period (1923-1938)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Ekonomi; Economics; Tarih; History