XIX. YÜZVILIN iKiNCi YARISINDA HALEP ŞEHRiNiN KÜLTÜREL YAPlSI - Tutar, Adem (Fırat University, 2010)
Halep, İslam hakimiyetine geçtiği dönemden itibaren Yahudi, Hıristiyan ve Müslümanların yaşadrğı·bir şehir olmuştur. XIX. yüzyılın ikinci yansmda, Halep'in dini ve etnik durumuna bakıldığında, değişik din ve milliyete mensup topluluklann oluşturduğu bir kültür yapısı görülmektedir. Bu yapıya göre Halep şehrindeki nüfusun büyük kısmını Müslümanlar teşkil etmekteydi. Yahudi ve Hıristiyanlar ise pek çoğu Müslümanlarla aynı mahallelerde birlikte yaşamaktaydılar. Osmanlı hakimiyet döneminin bütününde olduğu gibi, XIX. yüzyılın ikinci yansından itibaren de ister Müslirn, ister Gayrimüslim olsun tüm yöre halkının dilediği gibi dinini öğrendiği ve yaşadığında şüphe bulunmamaktadır. O dönemde Halep şehrinde mevcut olan dini ve . sosyal yapıların bolluğu, değişik dini ve etnik yapılara mensup toplulukların kültürlerini koruduğunu gösterdiği gibi, şehirdeki kültür zenginliğini de yansıtması açısından önem arz etmektedir. Türkler kendi kültür değerlerine önem vermekle birlikte, idareleri altında bulunan toplumların kültürlerine de değer vermişlerdir. Bu durum Halep şehrinde somut olarak görülmüş ve Halep bir kültür merkezi olarak tarihteki yerini almıştır.
Cultural Structure of the City Aleppo After the Second Half of the 19 th Century
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları