PROLAKTİNOMA TANILI HASTALARDA SERUM ISTHMIN-1 DÜZEYİNİN İNSÜLİN DİRENCİ İLE DİĞER METABOLİK VE HORMONAL PARAMETRELERLE İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - KURŞUN, MUHAMMET (Fırat Üniveristesi, 2025)
Hiperprolaktinemi, prolaktin hormonunun fizyolojik sınırların üzerinde salgılanması ile ortaya çıkan ve endokrinoloji pratiğinde sık rastlanılan bir durumdur. En yaygın nedeni prolaktinoma olup, artmış prolaktin düzeylerinin glukoz metabolizması ve insülin duyarlılığı üzerinde etkili olabileceği gösterilmiştir. Adipoz dokudan salınan yeni bir adipokin olan İsthmin-1 (ISM1), son yıllarda glukoz homeostazı ve lipid metabolizması ile ilişkili potansiyel bir metabolik biyobelirteç olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada prolaktinoma hastalarında serum ISM1 düzeyleri ile bazı metabolik ve hormonal parametreler arasındaki ilişkilerin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran 18 – 65 yaş aralığında, prolaktinoma tanısı almış 30 hasta ile sistemik hastalık öyküsü bulunmayan 30 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Tüm katılımcılardan açlık kan örnekleri alınarak serum ISM1 düzeyleri, açlık glukozu, insülin, lipid profili ve bazı hormonal parametreler değerlendirilmiştir. Prolaktinoma grubunda serum ISM1 düzeyleri, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,01). Ayrıca, serum ISM1 düzeyleri ile insülin düzeyleri arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. Bulgular, ISM1'in prolaktinomalı hastalarda insülin metabolizması ve genel enerji homeostazında rol oynayabileceğini göstermektedir. ISM1'in metabolik biyobelirteç olarak klinik kullanımı ve fizyopatolojik etkilerinin daha iyi anlaşılabilmesi için daha geniş örneklemli, prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Prolaktinoma, İsthmin-1, Adipokin, Metabolik Parametreler, Hiperprolaktinemi.
Investigation of the relationship between serum ISTHMIN-1 levels and insulin resistance along with other metabolic and hormonal parameters in patients with prolactinoma
Keywords: İç Hastalıkları