??????? ?? ?????? ?????? / ET-TAKDIS FI'L-KUR'ÂNI'L-KERÎM (KUR'AN-I KERIM'DE KUTSALLAŞTIRMA) - ADO, ALFLELA SHIN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışma; "Kur'an-ı Kerim'de Kutsallaştırma" gibi önemli bir Kur'an temasını içermektedir. Araştırmacı çalışmasında tümevarım, tümdengelim ve kıyasa dayalı nitel yöntem kullanılmıştır. Takdis sözcüğünün eşanlamlı sözcükler, şahıslar, doğanın, hayvanların yıldızların, gezegenlerin, yerlerin, zamanların kutsallığı zikredilmiştir. Bu konuda yapılmış önceki çalışmalar, sadece belirli kısımları incelemişlerdir. Sadece konu olarak yakın olan bir çalışma vardır ki onda da genel bir konu olarak çalışılmamış ve kelam ekollerinin takdis hakkındaki görüşleri gibi inanca dayalı önemli bir konu incelenmiştir. Elbette kelam ilmi bu konuda önemli bir yer edinmektedir. Bu çalışmada konunun gerçekliğini bilmek isteyen okuyucu için önemi sonuçlara ulaşılmıştır ki o da yaratılıştan itibaren günümüze kadar insanların farklı şekillerde kutsallaştırma yaptığıdır. Allah'ın Kur'an'da kutsal olarak nitelediği şeyler, inzal olduğundan itibaren dinsel göstergelerdir. Bunlar insanı günahların en büyüğü olan şirke düşürecek aşırılıkta değildir. Allah her türlü noksanlıktan ve kusurdan münezzehtir. O zatında, sıfatlarında ve fiillerinde yarattıklarına benzemez. Anahtar Sözcükler: Kelam, Kutsallaştırma, Takdisin Eş Anlamlı Sözcükleri, Kutsallaştırma Göstergeleri.

This research includes a Qur'anic topic (sanctification in the Holy Qur'an). The researcher relied on the descriptive analytical method based on induction, deduction and reasoning. This research deals with the synonyms of sanctification and the manifestations of sanctification for people, nature and animals, stars and planets, and places, as well as the position of the verbal groups on sanctification. The researcher mentioned the previous studies that he benefited from, despite the difference between them in terms of field, because this research seeks to sanctify in a general and comprehensive way, not branching out like others. At the conclusion of this research, the researcher reached a number of results, including that the first people who began to sanctify things are humans since the beginning of creation to our present time, and this sanctification has turned into worship through time and the inadmissibility of exaggerating what God Almighty has sanctified and preferred in his book. The Holy, the Purified, who is free from all shortcomings and defects, and does not resemble His creation in anything, neither in Himself, nor in His attributes, nor in His actions. Key words: Theology, sanctification, synonyms of sanctification, manifestations of sanctification. ????? ??? ????? ?????? ?????? ??? ) ??????? ?? ?????? ?????? (. ????? ??? ?????? ??? ?????? ?????? ???????? ?????? ??? ????????? ????????? ????????. ?????? ??? ????? ??????? ????????? ??????? ?????? ??????? ???????? ???????? ??????????? ??????? ????????? ????????? ????? ????? ???????? ?? ???????. ???? ?????? ???????? ??????? ???? ?????? ???? ??? ???????? ??????? ?????? ?? ??? ?????? ??? ??? ????? ????? ?? ??????? ????? ???? ?????? ??? ?????? ?????. ????? ??? ????? ??? ?????? ??? ???? ????? ???? ?? ??? ?? ??? ?????? ??????? ? ? ??????? ??? ??? ????? ??? ????? ?????? ????? ??? ??????? ??? ??????? ??? ????? ???? ???? ???????? ???? ???? ????? ???? ????? ?? ????? ???? ?? ????? ????? ?????? ??? ????? ???? ????? ?? ?????? ?????? ?????? ?? ?? ??? ???? ??? ???? ???? ?? ??? ?? ?? ???? ??? ?? ??? ?? ??? ?? ?????? . ??????? ????????: ??? ??????? ???????? ?????? ???????? ???????????? .
Sanctification in the Holy Qur'an
Keywords: Din