Kaos Tabanlı Sayısal Modülasyon Tekniklerinin Simulink Ortamında Modellenmesi ve Benzetimi - Türk, Mustafa; Oğraş, Hidayet (Fırat University, 2018)
Bu çalışma, kaos kavramının haberleşme sistemleri içerisindeki uygulama alanını ve bu alanda sıkça kullanılan kaotik modülasyon ve demodülasyon tekniklerini içermektedir. Ayrıca bu çalışmada, kaos karmaşıklığının sayısal modülasyon teknikleri içerisinde kullanılmasına yönelik genel bir bakış özetlenmekle beraber bu alanda özellikle üzerinde çalışılan modülasyon tekniklerinden: Korelasyon gecikmeli kaydırmalı anahtarlama (KGKA), frekans modülasyonlu farksal kaos kaydırmalı anahtarlama (FM-FKKA) ve kaotik açma-kapama anahtarlama (KAKA) yapıları Simulink ortamında modellenmiş ve benzetilmiştir. Modellere ait benzetim sonunda elde edilen teorik ve deneysel sonuçlar tatmin edici seviyede olup bu sonuçlar ayrıca kaos tabanlı modülasyon tekniklerinin sayısal haberleşme sistemlerinde pratik uygulamalarda kullanılabilirliğini destekler niteliktedir. Kaos dinamiğinin sergilediği gürültü benzeri davranış ve mevcut karmaşıklık düşünüldüğünde bu kavramın güvenli veri iletişimine alternatif bir yaklaşım getirdiği, Simulink ortamında gerçekleştirilen benzetim sonuçlarıyla da değerlendirilebilir.