Bir Mobilya Fabrikasındaki Doğal Gaz Yakıtlı Kazanın Ekserji Analizi - Güneş, Abdulsamed; Çakmak, Gülşah (My University, 2019)
Dünyadaki teknolojik gelişmelere paralel olarak, enerji tüketim miktarlarındaki artış sınırlı enerji kaynaklarınındaha verimli kullanılmasının gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Kullanmakta olduğu enerjinin büyük bir bölümünüithal etmekte olan ülkemizin genel enerji tüketimi içerisinde ısıtma ve soğutma sistemlerinin payı önemli bir yerkaplamaktadır. Bu sistemlere ekserji analizinin uygulanması sistem veriminin değerlendirilmesinde önemli birparametredir. Bu çalışmada, Elazığ’da bulunan bir mobilya fabrikasında yakıt olarak doğal gaza dönüştürülen birbuhar kazanına termodinamiğin ikinci kanunu uygulanarak ekserji analizi yapılmıştır. Yapılan analiz sonucubuhar kazanı ekserji kaybı 15678,19 kW, ekserji verimi ise %56 olarak hesaplanmıştır.
Keywords: İnşaat Mühendisliği