ELAZIĞ VE ADIYAMAN YÖRESİNDE SIĞIRLARDA AYAK HASTALIKLARI PREVALANSININ ARAŞTIRILMASI - AYHAN, HAYRİYE DİLA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada; Adıyaman ve Elazığ yörelerinde, sığırlarda ayak hastalıklarının prevalansının araştırılması amaçlanmıştır. Bu yörelerde farklı yaş ve cinsiyette Adıyaman yöresinde 5000, Elazığ yöresinde 1000 baş olmak üzere toplam 6000 baş sığır, ayak hastalıkları ve tırnak deformasyonları yönünden incelendi. Adıyaman yöresindeki sığırlarda yapılan araştırmada 188 ayakta yalnızca tırnak deformitesi, 110 ayakta yalnızca ayak hastalığı görülürken, 164 ayakta ise tırnak deformitesi ile birlikte ayak hastalığı teşhis edildi. Elazığ yöresindeki sığırlarda yapılan incelemelerde 42 ayakta yalnızca tırnak deformitesi, 20 ayakta yalnız ayak hastalığı görülürken, 38 ayakta ise tırnak deformitesi ile birlikte ayak hastalığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak aritmetik ortalamaları alındığında Adıyaman yöresi sığırlarda ayak hastalıklarının prevalansı % 9,24, Elazığ yöresi sığırlarda ayak hastalıklarının prevalansı %10 olarak tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Ayak hastalıkları, Prevalans, Sığır, Adıyaman, Elazığ

In this study was aimed to investigate the prevalence of foot diseases in cattle in region of Adıyaman and Elazig. A total of 6000 different ages and sexes, including 5000 in Adiyaman region and 1000 in Elazig region, were investigated for cattle foot disease and claw deformation. During the examinations in the Adiyaman region, only 188 feet had claw deformity, 110 had only foot disease, and 164 had claw deformity and foot disease. In the Elazig region, only 42 feet had claw deformity, 20 had only foot disease, and 38 had claw deformity and foot disease. As a result, the prevalence of foot diseases in cattle region of Adıyaman was determined as % 9,24 and the region of Elazig was determined as %10. Keywords: Cattle, Foot disease, Prevalance, Adıyaman, Elazığ
Investigation of prevalance of foot diseases in the cattle in the region of Elazig and adiyaman
Keywords: Veteriner Hekimliği