Tricholoma fracticum Ekstresinin Hep3B Hücreleri Üzerindeki Sitotoksik Etkisi - İnci, Şule; Karagoz, Isik Didem; Kırbag, Sevda (My University, 2024)
Kanser, insan sağlığı için en büyük tehditlerden birini oluşturmaktadır. İlaç direncinin kanser tedavisindeki temel sorunlardan biri olduğu düşünüldüğünde, doğal bileşiklerin kanser hücreleri üzerindeki etkilerine yönelik çalışmalar hızla artmaktadır. Yenilebilir mantarlar besin değerleri bakımından zengin olmaları nedeniyle fonksiyonel ve sağlıklı gıda kaynağı olarak değerlendirilmektedir. Yapılan çalışmalarda antikanser, anti-inflamatuvar, antioksidan ve antimikrobiyal etkiye sahip oldukları tespit edilmiştir. Ülkemizin birçok bölgesi ve Elazığ ilinde doğal olarak yetişen Tricholoma fracticum (Britzelm.) Kreisel besin olarak tüketilen yenilebilir bir mantardır. Bu çalışmada T. fracticum’un farklı konsantrasyonlardaki (1000µg/mL, 500 µg/mL, 250 µg/mL, 125 µg/mL ve 62.5 µg/mL) metanol ekstresinin 24 ve 48 saatte Hep3B hücrelerine karşı sitotoksik etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Sitotoksik etkinin tespit edilmesi için 3-(4,5dimetiltiazol-2-iyl)-2,5-difenil tetrazolyum bromür (MTT) yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlarda T. fracticum’un metanol ekstresi 1000 µg/mL konsantrasyonda 24. (%1.97±0.65) ve 48. saatte (%0.61±0.27) önemli sitotoksik etki göstermiştir. Mantarın metanol ektresinin Hep3B hücre hattına karşı 24. saatte IC50 değerinin ise 166.76±7.65 µg/mL ve 48. saatte 134.38±5.45 µg/mL olarak hesaplanmıştır. T. fracticum ekstresinin Hep3B hücre hattına karşı elde edilen sitotoksik sonuçlarının önemli olabileceğini ve Tricholoma türleri arasında daha az çalışılan bu türün daha fazla çalışılması gerektiğini ve literatüre kazandırılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Keywords: MTT; Tricholomataceae; Sitotoksik etki; Tricholoma fracticum; Tıbbi Mantar; Hep3B insan hepatomu