MİYOKARDİYAL İSKEMİ REPERFÜZYON HASARINDA MELATONİNİN APOPTOZ, NEKROPTOZ VE PİROPTOZ ÜZERİNE ETKİLERİ; ASPROSİNİN ROLÜ - BÖLER, MÜGE DEMİR (Fırat Üniveristesi, 2025)
Çalışmamızda apoptoz, nekroptoz ve piroptozun miyokardiyal iskemi reperfüzyon (IR) hasarındaki rolünün incelenmesi ve melatoninin bu hücre ölüm yolları ile asprosin düzeyleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla apoptozda merkezi bir rol oynayan apoptotik proteaz aktive edici faktör-1 (APAF1), nekroptozda görevli serin/treonin-protein kinaz 3 (RIPK3), hücre içi sinyal proteini, piroptozda rol alan gasdermin D (GSDMD) ve beyaz yağ dokusu tarafından salgılanan bir peptit adipokin olan asprosin düzeyleri incelendi. Spraque Dawley cinsi, 300-320 gr ağırlığında 42 adet erkek sıçan kullanıldı. IR uygulaması sol koroner artere 30 dakika iskemi, 120 dakika reperfüzyon olarak uygulandı. Melatonin ve çözücü intravenöz enjeksiyon ile juguler venden infüzyon pompası ile oklüzyondan sonra reperfüzyon boyunca verildi. Deney boyunca elektrokardiyografi (EKG), kan basıncı ve kalp hızı kaydedildi. Kardiyak doku APAF1, RIPK3 ve GSDMD düzeyleri Western Blot ile serum asprosin düzeyleri enzime bağlı immünosorban yöntem (ELISA) yöntemi ile analiz edildi. APAF1, RIPK3 ve GSDMD protein ekspresyon düzeyleri IR ile anlamlı arttı, melatonin ile anlamlı azaldı. Serum asprosin düzeyleri IR ile azaldı, melatonin uygulaması ile arttı. Miyokardiyal IR hasarının patofizyolojisinde apoptoz, nekroptoz ve piroptoz rol alabilir. Melatonin APAF1/RIPK3/GSDMD yolaklarını azaltarak ve asprosin düzeyini artırarak miyokardiyal IR hasarını azaltabilir.

Our study aimed to investigate the role of apoptosis, necroptosis and pyroptosis in myocardial ischemia reperfusion (IR) injury and to investigate the effects of melatonin on these cell death pathways and asprosin levels. For this purpose, apoptotic protease activating factor-1 (APAF1), which plays a central role in apoptosis, serine/threonine-protein kinase 3 (RIPK3), which is involved in necroptosis, intracellular signaling protein, gasdermin D (GSDMD), which plays a role in pyroptosis, and asprosin, a peptide adipokine secreted by white adipose tissue, were examined. 42 male Sprague Dawley rats weighing 300-320 g were used. IR was applied to the left coronary artery as 30 minutes of ischemia and 120 minutes of reperfusion. Melatonin and solvent were given intravenously by injection from the jugular vein with an infusion pump after occlusion during reperfusion. Electrocardiography, blood pressure and heart rate were recorded throughout the experiment. Cardiac tissue APAF1, RIPK3 and GSDMD levels were analyzed by Western Blot and serum asprosin levels were analyzed by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. APAF1, RIPK3 and GSDMD protein expression levels were significantly increased by IR and significantly decreased by melatonin. Serum asprosin levels were decreased by IR and increased by melatonin administration. Apoptosis, necroptosis and pyroptosis may play a role in the pathophysiology of myocardial IR injury. Melatonin may reduce myocardial IR injury by decreasing APAF1/RIPK3/GSDMD pathways and increasing asprosin levels.
Effects of melatonin on apoptosis, necroptosis and pyroptosis in myocardial ischemia reperfusion injury; role of asprosin
Keywords: Eczacılık ve Farmakoloji