DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİNDE EĞİTSEL OYUN KULLANIMINA YÖNELİK ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ - SAATCI, BEDRİYE (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu tez çalışmasında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde eğitsel oyun kullanımıyla ilgili öğrenci görüşlerini tespit etmek amaçlanmıştır. Elazığ ili Şehit Vedat Kılınçarslan İlkokulu 4/C sınıfında öğrenim gören 13 öğrenci ile gerçekleştirilen bu çalışma, nitel desenli bir eylem araştırma çalışmasıdır. Çalışmada amaçlı örneklem kullanılmış, veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Verilerin toplanmasında gözlem tekniğine başvurulmuş, araştırma öncesinde öğrencilere araştırma amacıyla ilgili bilgiler verilmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilere 5 adet eğitsel oyun etkinliği uygulanmıştır. Araştırma esnasında mülakatlarla öğrencilerle yüz yüze görüşmeler yapılmış, öğrencilerin görüşleri ses kayıt cihazı ile kaydedilmiştir. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılarak NVİVO 8 prog-ramı ile analiz edilmiş ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Yapılan çalışmanın sonucunda nitel veriler Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde uygulanan eğitsel oyunların öğrencilerin derse yönelik tutumlarını olumlu olarak etkilediğini ve öğrencilerin DKAB dersinde eğitsel oyun uygulanmasına yönelik görüşlerinin olumlu yönde olduğunu göstermiştir. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Oyun, Eğitsel Oyun, DKAB Dersi, DKAB Dersinde Eğitsel Oyun.

In this thesis, it is aimed to identify students' opinions regarding the use of educational games in the Religious Culture and Moral Knowledge course. Conducted with 13 fourth-grade students from Şehit Vedat Kılınçarslan Primary School in Elazığ, the study adopts a qualitative action research design. A purposive sampling method was employed, and data were collected through semi-structured interviews. Additionally, observation techniques were used during data collection, and students were in-formed about the purpose of the study beforehand. Five educational game activities were implemented with the participating students. During the research process, face-to-face interviews were conducted with the students, and their responses were recorded using a voice recorder. The interview data were transferred to a computer and analyzed using NVIVO 8 software through content analysis. The results of the study indicate that the educational games applied in the Religious Culture and Moral Knowledge lessons positively influenced students' attitudes toward the course. Furthermore, students expressed favorable opinions regarding the use of educational games in Religious Culture and Moral Knowledge classes. Keywords: Religious Education, Game, Educational Game, Religious Culture and Moral Knowledge Course, Educati-onal Game in the Religious Culture and Moral Knowledge Course.
An analysis of students' opinions on the use of educational games in the religious culture and moral knowledge course
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Din