Yüksek voltaj elektrik çarpmasına bağlı akciğer ve karaciğer parankim yanığı - Yaşar, M. Akif; Yaşar, Demet; Ödeş, Ramazan; Bolat, Esef; Göksu, Hülya (My University, 2006)
Yüksek voltaj elektrik travmaları, şiddetli iç organ yaralanmalarına neden olabilir. Elektrik kazalarına bağlı iç organ yaralanmaları nadir olmasına rağmen yüksek mortalite ile ilişkilidir. Bu olgu sunumunda, oto yıkarken yüksek voltaj elektrik çarpmasına maruz kalan ve ıslak zeminde elektrik çarpmasının uzun süre (20-30 dakika) devam ettiği nadir bir akciğer parankim ve karaciğer kapsül yanıklı bir hasta sunulmuştur. 18 yaşında erkek bir hasta yüksek voltaj elektrik çarpmasına maruz kaldıktan iki saat sonra devlet hastanesinden bizim yoğun bakım ünitesine sevk edilmiştir. Kazazede geldiğinde şuursuz bir vaziyetteydi. Trakeal entübasyon yapılıp hasta mekanik ventilatöre bağlandı ve sedasyon başlandı. Yapılan fizik muayenede Sağ ve sol elde, sol ayak derisinde 3 cm2 yanık izi mevcuttu. Göğüs ve karın duvarında temas izi bulunmamaktaydı. Yatışının 4. gününde ateşi 39.5°C ölçüldü. Kan kültürleri pozitif olan hastanın ortalama arter basıncı giderek düştü. Tekrarlayan aspirasyonlarında kanama gözlenen hasta eksitus oldu.
Keywords: Erişkin; Erkek; Tomografi; x-ışınlı bilgisayarlı; Elektrik yaralanmaları; Ölümle sonuçlanma; Akciğer; Karaciğer; Otopsi; Yanıklar; elektrik; Beyin ödemi