Nesne Sınıflandırma İşlemi İçin Tensor İşleme Birimi ve CPU Performans Karşılaştırması - Demirbas, Ayse Ayyuce; Çınar, Ahmet (Mersin University, 2020)
Tensor Processing Unit (TPU), Google tarafından derin öğrenme görevlerini hızlandırmak için özel olarak geliştirilmiş bir yongadır. Yakın zamana kadar TPU’lar sadece Google Cloud ve Google Colab Platformları üzerinden kullanılabilmekteydi. 2019 yılının başlarında Google firması bu ürünü Coral adı altında donanımsal olarak üretmiştir. Bu sayede, dizüstü bilgisayar ve Raspberry Pi 3 gibi düşük donanım özelliklerine sahip cihazlarda derin öğrenme uygulamaları daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bu makalede MobileNet v1 modeli kullanılarak ilk olarak TPU bulunduran Google Coral USB Accelerator ile daha sonra ise CPU kullanılarak 5 kategori ve 4326 çiçek fotoğrafından oluşan bir Kaggle veriseti eğitilmiş ve eğitilen bu verisetine dayanarak görüntülerin sınıflandırılması sağlanmıştır. Bu yolla cihazın performansı incelenmiştir. CPU için başarı oranı %84,29252, TPU için başarı oranı ise %99,609 olarak elde edilmiştir.
Keywords: Artificial Intelligence; Yapay Zeka