İneklerde gebelik oranı üzerine gözlem yöntemi ve progesteron test kitleriyle yapılan östrus tespitinin etkisi - Sönmez, M; Türk, G; Demirci, E (My University, 2007)
Bu çalışma, saha koşullarında progesteron test kitleri ile progesteron seviyesinin belirlenmesi ve gözlem yöntemi kullanılarak yapılan östrus tespitinin etkinliğini karşılaştırmak ve progesteron testlerinin ineklerin gebelik oranları üzerine olumlu bir etkisinin olup olmadığını araştırmak amacıyla yapıldı. Bu araştırmada materyal olarak 136 inek kullanıldı. İnekler gözlem yöntemiyle takip edilerek östrus belirtileri kaydedildi. Gözlenen östrus belirtilerinin şiddetine göre hayvanlar üç alt gruba ayrıldı. Serum örneklerinde progesteron test kitleri ile progesteron seviyeleri belirlendi. Progesteron düzeylerine göre de hayvanlar üç alt gruba ayrıldı. Daha sonra ineklerin hepsi suni tohumlama yöntemiyle tohumlandı. Tohumlamayı takip eden 55–60. günlerde rektal palpasyonla gebelikler teşhis edildi. Bu çalışmada tohumlamalardan elde edilen ortalama gebelik oranı % 65.4 olarak kaydedildi. Kuvvetli östrus belirtisi gösteren ineklerin gebelik oranı (% 76.5), hiç belirti göstermeyen ineklerinkinden (% 53.7) önemli ölçüde yüksek (p<0.05) bulundu. Tohumlama sırasında progesteron düzeyi düşük olan (<1 ng/ml) ineklerdeki gebelik oranının (% 78.5), progesteron düzeyi orta seviyede olan (1–2.5 ng/ml) ineklerinkinden (% 23.8) önemli derecede (p<0.05) yüksek olduğu gözlendi. Ayrıca bu çalışmada, progesteron düzeyi yüksek (>2.5 ng/ml) olan ineklerden gebelik elde edilemedi. Sonuç olarak, özellikle gözlem yoluyla östrusun davranışsal belirtileri tespit edilemeyen ineklerde östrus tespitindeki hataların önlemesi ve gebelik oranının artırılması amacıyla progesteron test kitleri kullanılabilir.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Gebelik oranı gözlem yöntemi inek östrus tespiti progesteron düzeyi