FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN DÜŞÜNME STİLLERİ PROFİLLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - Karatürk, Aysel Murat; Erten, Hilmi (My University, 2022)
Bu çalışma ile Fen Bilgisi öğretmenlerinin benimsedikleri düşünme stillerini ve bu stillerin bazı değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Elazığ’da görev yapan 200 fen bilgisi öğretmeni araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada veriler, Sternberg-Wagner (1992) tarafından geliştirilen, Buluş (2006) tarafından Türkçe geçerlik, güvenirlik çalışmaları yapılan “Düşünme Stilleri Ölçeği” ile toplanmıştır. Ölçekten elde edilen veriler analiz edilirken SPSS paket program kullanılmıştır. Verilerin analizde betimsel istatistikler, bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi ve parametrik olmayan testler ile gruplar arası karşılaştırmalar incelenmiştir. Araştırma bulgularına göre Fen Bilgisi öğretmenleri en fazla yasama; en az ise muhafazakâr stilini tercih ettikleri belirlenmiştir. Bağımsız değişkenler boyutunda cinsiyet, kıdem ve mezun olunan okul değişkenine göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Bulunan bu farklılıklar tartışılmış ve bu doğrultuda önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Davranış Bilimleri